Проф. Аргирова: Част от прекаралите COVID-19 имат проблеми с паметта и забравят

9
Загатна, че ще се дават пари като стимул за ваксинация
Загатна, че ще се дават пари като стимул за ваксинация Видео: NOVA

Според нея след Омикрон варианта има сериозни постковид последствия

След Омикрон има сериозни постковид последствия. Получават се усложнения с най-различни органи - бели дробове, бъбреци, дори се появява мозъчна мъгла. Тя се проявява в затруднение с паметта и дори с възпроизвеждането на изминали събития. Това се наблюдава често, автори твърдят, че около 30% от прекаралите COVID-19 забравят и не могат да си спомнят някои неща. След около 2-3 месеца човек се възстановява, при някои обаче това отнема по-дълго време”, заяви в ефира на „Здравей, България” вирусологът проф. Радка Аргирова, която стана съветник на премиера Кирил Петков. Тя препоръчва да се постави бустерна доза, за да се предпазим от новия щам.

Ние се намираме в нова ситуация. Не е завършила тази вълна, обособена от делта варианта, очакваме омикрон, аз дори мисля, че вече имаме. Но трябва да се докаже чрез секвениране. Започва и тази вълна. В края на януари очакваме и грип. Тази ситуация, на фона на много малкия процент ваксиниране и на новото правителство, изисква нови решения”, обясни проф. Аргирова.

Според нея вирусът се разпространява страшно бързо и е възможно темповете на заразяване да скочат.

Този вариант не предизвиква особено тежко състояние и протичане на заболяването. Това се отнася за хора, които са ваксинирани, особено с трета доза. Между 70-80% от хората с бустерна доза са предпазени от Омикрон. Може би няма да се стигне до препълване и криза на болниците. Но обръщам внимание – след Омикрон има сериозни постковид последствия”, посочи проф. Аргирова.

Тя обясни, че след ваксинация с AstraZeneca, бустерната доза трябва да бъде задължително с Pfizer. Ако сте ваксиниран с Pfizer, може да си поставите от същия препарат или половин доза от Moderna.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари