Проектът за велоалея до Текето е почти готов

1
Над 300 любители на придвижването на безмоторни двуколесни средства се включиха в Голямото майско велошествие в Русе
Над 300 любители на придвижването на безмоторни двуколесни средства се включиха в Голямото майско велошествие в Русе

Над 300 любители на придвижването на безмоторни двуколесни средства се включиха в Голямото майско велошествие в Русе.

Инициативата се случва за четвърта поредна година в града, благодарение на сдружение "Вело Русе".

Тя е част от световната кампания, която през месец май на много места по света отбелязва определен ден или дори седмица, посветена на придвижването до работа или училище с велосипед. Англоговорящите го наричат накратко “biketowork day”.

Преди да тръгнат присъстващите се запознаха с напредъка по проекта за изграждане на велоалея до Текето Лесопарка "Липник". Стана ясно, че инициативата, подета от "Вело Русе" е на фаза предпроектно проучване, което е във финална фаза.

"В момента се проучват на терен възможностите тази велоалея да бъде изцяло разделена от пътя за Николово", отбеляза Ростислав Кандиларов от сдружението.

Председателят на "Вело Русе" Кольо Пазарджиев и зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков поздравиха участниците, като бе дадена заявка, че местната власт ще продължи да се грижи за подобряване на условията за придвижване на велосипедисти в Русе. В тази връзка Наков припомни, че вече е обявена обществена поръчка за изграждане на първостепенна веломрежа в града.

Самото шествие днес премина по класическия си маршрут, по който любителите на придвижването на две колела преминават всяка година - ул. "Александровска" в посока Младежки парк, велосипедната алея в парка, ул. "Яребична", ул. "Тулча", ул. "Никола Петков", бул. "Липник" в посока център до кръгово движение, бул. "Скобелев", ул. "Борисова" в посока пл. "Свобода". Накрая то приключи с кратка символична обиколка на централния площад в Русе.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари