Проект за 5,4 млн. лева промени облика на центъра на Русе

6
Строителните дейности по благоустрояването на стария градски център на Русе приключиха
Строителните дейности по благоустрояването на стария градски център на Русе приключиха Снимка: Велислав Върбанов

Строителните дейности по благоустрояването на стария градски център на Русе приключиха. Предстои да се оформи документацията, да се получи становище от Министерството на културата и да се приеме обекта, като официалното откриване ще се състои в началото на юли, съобщи заместник-кметът на града Димитър Наков.

Той обясни, че този проект, на стойност 5,4 млн. лева, е променил коренно облика на центъра на Русе и се възприема много положително от гражданите и туристите.

Изградени са два сухи фонтана с художествено осветление на площадите "Хан Кубрат" и "Елиас Канети", както и система за озвучаване. Извършена е пълна рехабилитация на водното съоръжение, намиращо се пред сградата на Регионалния исторически музей. На площад "Елиас Канети" ще бъде поставен паметник на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист, а на площад "Хан Кубрат" през следващата седмица ще бъде монтирана фигура на уличен музикант.

Изградена е нова настилка по централната пешеходна улица "Александровска" - от площад "Свобода" до площад "Батенберг".

Градинките на площад "Батенберг" са изцяло обновени с нова растителност, която се поддържа с автоматична поливна система. Монтирано е и художествено осветление. От три месеца работи и системата за видеонаблюдение, като 25 камери следят за евентуални вандалски прояви.

Наков обясни, че дефекти, които са се появили на места, ще бъдат отстранени от фирмата-изпълнител.

Той каза още, че на 12 недобросъвестни собственици на сгради в центъра, които не ги поддържат, с което загрозяват участъка и създават опасност за пешеходците, са издадени предписания при съвместна инициатива на общината и на Министерството на културата. Наков обясни, че това има ефект, тъй като дори и в съда жалбите срещу предписанията биват отхвърлени.

По отношение на паркирането заместник-кметът обясни, че до края на годината ще бъде изграден подземен паркинг с 58 места.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари