Проект „В очакване на 90-те“ представя Художествената галерия в Русе

1
Екипът на галерията подготвя книга-албум „Щрихи от историята на галерията“
Екипът на галерията подготвя книга-албум „Щрихи от историята на галерията“ Снимка: Facebook

Екипът на галерията подготвя книга-албум „Щрихи от историята на галерията“

Художествена галерия – Русе продължава изпълнението на проект „В очакване на 90-те“, стартирал през октомври миналата година и свързан с отбелязването на 90-годишнината на институцията. Екипът подготвя книга-албум „Щрихи от историята на галерията“. Годишнините не за първи път се съпровождат с печатни издания – за 75 г. е издаден каталог „Живопис“, а за 80 г. – „Графика и Скулптура“ .

Новият албум ще е двуезичен, ще включва информация за създаването на галерията и личностите, положили нейното начало. Ще бъде отделено място на русенските творци и Групата на художниците в града, чиято дейност през десетилетията е тясно свързана с тази на галерията. Ще бъдат поместени репродукции на творби от фонда, архивни документи, снимки от индивидуални и групови изложби през годините. В проучване и попълване на „липсващите щрихи“ галерията получава безценна подкрепа от служителите на Държавен Архив Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, които са партньори в начинанието.

В началото на месец февруари стартира образователна програма „Изкуството да бъдеш галерист“. Занятията ще се проведат в АГ „Гео Милев“ – Русе с възпитаници на училището и с любезното съдействие на директора г-жа Маргарита Янакиева-Йорданова и преподавателя по рисуване г-жа Анета Манева. В хода на програмата учениците ще се запознаят с основните функции на русенската галерия и нейния художествен фонд, ще преминат през творческия процес и етапите в създаването на собствен проект за експозиция - избор на тема, подбор на творби, изготвяне на рекламни материали, презентиране.

Последната дейност по проекта е изработване на сувенири и репродукции на картини, които ще бъдат изложени на щанд в галерията.

Годишнината на институцията ще бъде официално отбелязана на 5 май. В навечерието на празника на град Русе ще бъдат открити двете изложби подготвени от екипа на галерията и учениците от Английската гимназия, ще бъде представена и книгата –албум „Щрихи от историята на галерията“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари