Продават ни боядисани плодове

1
на етикета на опаковката на въпросните плодове не е отбелязано, че са използвани добавките Е 904 и Е 914
на етикета на опаковката на въпросните плодове не е отбелязано, че са използвани добавките Е 904 и Е 914 Снимка: Булфото

Боядисани портокали, мандарини и лимони се продават на пазара у нас.

Проверка на Българската агенция по безопасност на храните е установила пет търговски обекта, в които се предлагат цитруси, обработени с глазиращи агенти Е 904 и Е 914.

И двете добавкиЕ 904 – така нареченият шеллак и Е 914 – окислен полиетиленов восък, са разрешени за употреба в храните, както и за обработка на кората на плода, за да изглежда лъскава.

Инспекторите са установили обаче, че на етикета на опаковката на въпросните плодове не е отбелязано, че добавките са използвани.

В други четири търговски обекта са открити цитруси, обработени с консерванти (препарати за растителна защита). Те са в безопасни количества, но правят кората на плода негодна за консумация, обясниха от БАБХ, пише Труд. На етикета обаче липсва писмено предупреждение за потребителите, че кората не става за ядене.

Най-често у нас се използва вакса за боядисване на кората на портокали, лимони и грейпфрути. Става въпрос за веществото тартразин – Е102 (жълта боя), която се използва и в направата на лимонади и сладкиши”, коментира за “Труд” Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Потребителят винаги може да разбере дали портокалът е оцветен, ако като го избърше с мокра кърпичка, по нея остане жълта боя, обясни той.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари