Продават ли се още украински яйца като български?

0
Масово у нас се внася и пилешко месо, което, според птицевъдите, се представя в магазините като родно производство
Масово у нас се внася и пилешко месо, което, според птицевъдите, се представя в магазините като родно производство

Масово у нас се внася и пилешко месо, което, според птицевъдите, се представя в магазините като родно производство

Яйца и пилешко месо от Украйна и други европейски страни, масово се внасят у нас, преетикетират се и се продават в магазините като произведени в България. За това предупредиха от Асоциацията на промишленото птицевъдство, предаде БНТ.

Според производителите това не само подбива родния пазар, но е и опасно, защото произходът, качеството и годността на продуктите не могат да се контролират.

От Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха, че такъв проблем има и непрекъснато се извършват проверки. Пазарът обаче не е залят с вносна стока, която е представяна като българска.

Според Асоциацията на птицевъдите проблемът не е нов, но се задълбочава. Това особено важи за продажбата на яйца от трети страни с български етикети.

"Произвеждахме до скоро около 110-115% от потреблението на страната, но след птичия грип, който ни удари през миналата година, това нещо се промени и нишата, която се отвори, се зае точно от такива яйца", заяви председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

Според експертите от Агенцията за безопасност на храните обаче няма как да се изтрие и сложи нов печат с код и точно на него трябва да обръщаме внимание, когато купуваме яйца.

"Те се маркират с лазерен принтер и е изключително трудно да не кажа невъзможно да премахнеш оригиналния код от черупката на яйцето и да сложиш нов", каза директорът на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински.

Масово у нас се внася и пилешко месо, което, според птицевъдите, се представя в магазините като родно производство.

"Пилешко месо от Полша, от Унгария и от други страни като влезе в България, влиза в български транжорни, разфасова се, етикира се с български етикети и когато влезе в магазинната мрежа, потребителят няма как да се ориентира и един вид това е заблуждение, потребителят няма как да знае къде е произведено това месо", обясни Даниел Божанков.

Държавата следи особено внимателно вноса на храни от Украйна. На всяка пратка от растителен или животински произход се извършва физическа проверка по документи. Взимат се и проби за лабораторно изпитване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ГАЦО
    Тагаренко мръ---ка е виновен в затвора мръ----а
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари