Продават копие на Панагюрското златно съкровище за 12 хил. долара в интернет

0
Продават копие на Панагюрското златно съкровище за 12 хил. долара в интернет
Снимка: manager.bg

Срещу 11 999 долара в интернет може да се купи копие на Панагюрското златно съкровище, пише Economic.bg. Това е и причина един от наследниците на тримата братя, открили тракийското злато, Павел Цветанков, да изпрати сигнал до Интерпол, съобщава Дарик радио.

Интерпол започва проверка на съкровището заради съмнения у наследниците на откривателите за подмяната на ценностите. Според Цветанков за 64 години съкровището е променило теглото и размерите си. „На 10 декември 1949 г. е тежало 7 кг и половина, а преди 1 година, при измерване в НИМ - официално, със сертифицирани уреди, е тежало 6 кг 192 грама", коментира той.

Осемте ритона и фиалата от съкровището се продават в интернет както заедно, така и по отделно на цени от 1300 до 5000 долара. Те могат да се поръчат онлайн от сайта www.treasure-usa.com, а доставката е безплатна.

Търговията с копия на ценни реплики се извършва без разрешение от Министерството на културата и при липса на договор с Регионалния исторически музей в Пловдив, заяви Цветанков пред Дарик и уточни, че и от двете институции са определили продажбата като незаконна. Това налага да започне проверка и от Инспектората на Министерство на културата.

Павел Цветанков от години води във Върховния административен съд дела за собствеността и автентичността на Панагюрското златно съкровище.

Сигналът, изпратен до Интерпол от Павел Цветанков, е за продажба на незаконно копие на съкровището, потвърди и директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

Кисьов коментира и твърденията на Цветанков, че има съмнителни разминавания в теглото и размера на тракийските златни съдове от съкровището. Това, според археолога, е невъзможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари