Продължителният прием на парацетамол крие сериозен риск за здравето

0
Изследователите стигнали до извода, че приеманият от много хора парацетамол може да повиши вероятността от инфаркт или инсулт
Изследователите стигнали до извода, че приеманият от много хора парацетамол може да повиши вероятността от инфаркт или инсулт

Учени от Единбургския университет открили връзка между приема на парацетамол и допълнителни рискове от сърдечносъдов пристъп и инсулт

Изследователите стигнали до извода, че приеманият от много хора парацетамол може да повиши вероятността от инфаркт или инсулт. Не става дума за краткотрайно използване на лекарството в случай на главоболие или треска, пише  zdrave.to

Рисков е редовният прием на препарата, в продължение на дълго време – това, което често правят хората с хронична болка. Изследването показало, че в такива условия парацетамолът е способен да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдов инцидент.

Авторите на разработката констатират, че четири дни прием на працетамол може да предизвика значимо повишаване на артериалното налягане. Анализът показал, че приемът на около 4 грама на ден може да увеличи този риск за човека с 20%.

Този извод е направен на основата на проучвания с участието на 110 души. Учените смятат, че особено чувствителни към действието на парацетамола може да са хора с вече съществуващи сърдечносъдови нарушения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари