Продължителната овулация повишава риска от рак

0
За изследователската дейност са били използвани данните от 21 267 пациентки с рак на яйчниците
За изследователската дейност са били използвани данните от 21 267 пациентки с рак на яйчниците

За изследователската дейност са били използвани данните от 21 267 пациентки с рак на яйчниците

По-продължителната овулация е свързана с повишен риск от развитие на рак на яйчниците. Това предполага, че потискането на овулаторните цикли може да понижи риска. Ново проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, е показало потенциалния ефект от приема на орални контрацептиви, бременността и кърменето върху риска от развитие на рак. Фокусът на изследователската дейност е бил да се проследи влиянието от тези процеси върху риска от развитие на овариален тумор, вместо изолираното потискане на овулацията и проследяване на влиянието върху риска от развитие на различните подвидове рак на яйчникам, споделя Puls.bg.

Заболяването е свързано с повишен риск за здравето и наличните терапевтични средства предоставят ограничена ефективност. Важен елемент е разбирането на произхода и факторите, които влияят на риска от развитие на заболяването, тъй като това ще предостави повече възможности за превенция и подобряване на женското здраве. За целите на изследователската дейност са били използвани данните от 21 267 пациентки с рак на яйчниците и 26 204 здрави участнички, които са били част от 25 различни проучвания. Резултатите са показали, че понижената продължителност на овулацията, която се дължи на прием на орални контрацептиви, бременност или кърмене, е свързана с понижен риск от развитие на овариални тумори и този защитен ефект има по-голямо значение в сравнение с отделното потискане на овулацията.

Проучването поставя фокуса върху изследване на факторите, които допринасят за развитие на този вид рак, чрез промяна в хормоналния баланс и влияние върху процесите на възпаление. Учените също са установили ключови различия между отделните подвидове рак на яйчниците. Например рискът от развитие на муцинозни тумори е бил свързан с фактори, които потискат овулаторните цикли, но не и с продължителността на овулацията. Друго важно откритие е ключовото значение на оралната контрацепция, кърменето и бременността за намаляване на риска от развитие на овариални тумори, в сравнение с потискането на овулацията.

От друга страна, при сериозните тумори на яйчника в напреднал стадий, които са най-често срещани, но и свързани с най-висок риск за здравето, влиянието на тези фактори е било различно. В този случай се е наблюдавало значително повишаване на риска от развитие на рак на яйчника при прием на орални контрацептиви, бременност или кърмене, които значително потискат овулацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари