Продължава да се носи зловоние в района с опасните отпадъци край Хиподрума

0
Русенци споделят, че миризмата е най-силна сутрин и след дъжд
Русенци споделят, че миризмата е най-силна сутрин и след дъжд Видео: Русе Медиа

Русенци споделят, че миризмата е най-силна сутрин и след дъжд

Малко повече от месец, след като всички контролни органи и институции – РИОСВ, полиция, ДАНС, реагираха на сигнал за заровени опасни отпадъци край Хиподрума, Русе Медиа провери на място каква е ситуацията към момента. От екоинспекцията вече съобщиха, че не се касае за пестициди, каквито съмнения имаше първоначално, но все още съставът им се установява.

Ямата, в която бяха установени варели и чували с въпросното химическо вещество, вече е заровена. По информация от хората в района няколко дни полиция и криминалисти са извършвали следствени действия, като районът е бил отцепен и не са се допускали външни хора. Впоследствие на собственика на варелите е било разрешено да ги извади от изкопа и да ги прибере обратно в имота, който ползва под наем. Притесненията на хората са, че не всичко е било извадено от ямата, а част от варелите и веществата са останали там. Те споделят, че след като е била вдигната блокадата, е паднал дъжд и зловонието е обхванало отново района.

Проверка на медията констатира, че все още има специфичната миризма, и то доста преди да се стигне мястото, където бяха заровени и където е селскостопанския двор с варелите. Тъй като ситуацията с тези миризми е повече от година, не е изключено да има и други подобни заровени отпадъци. Затова има идея да се направи обследване на района и да се потърсят и други такива „горещи точки“, откъдето се носи зловоние.

По неофициална информация, при извършените проверки в сградите са били открити отпадъчни вещества от производствата на две големи русенски фирми. Не е изключено да става въпрос за масово нерегламентирано заравяне на отпадъци. Образувано е досъдебно производство, което да установи дали това е така.

РИОСВ са взели проби от почвите, а полицията е взела проби от самото вещество. Те са изпратени в специализирана лаборатория в Германия, която да изясни вида му.

Работещите и живеещите в района възнамеряват в следващите дни да организират подписка и да подадат колективно сигнал към прокуратурата от свое име. Той ще бъде отделно от процедурите, които са задействани от институциите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Факт
    За съжаление екологията в гърдъ е пълна порнография, както и гоненията на подчинените на основа,.....нагона на гнома.Жените вече не могат да се скрият и, онуй дребното червено Чааве ги повтаряло.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари