Проблемите с електронните направления продължават

1
Директори на поликлиники се оплакаха, че не могат да работят заради необновен софтуер
Директори на поликлиники се оплакаха, че не могат да работят заради необновен софтуер Снимка: БНТ

Директори на поликлиники се оплакаха, че не могат да работят заради необновен софтуер

И днес проблеми с електронните направления. Директори на поликлиники в Добрич и Габрово се оплакаха в Лекарския съюз, че не могат да работят заради необновен софтуер. В София специалисти отново връщаха пациенти, защото не успяваха да изтеглят електронните талони, предаде БНТ.

Василка пътувала от Вакарел до София, за да отиде на очен лекар. Взела електронно направление, но на регистратурата не могли да го изтеглят.

Снахата на Василка прекарала цял час при личния си лекар, за да си вземе няколко електронни направления за изследвания за ТЕЛК.

Доктор Миндов втори ден не може да издава пълния набор от електронни направления на пациентите си.

"Не може да се изпращат направления за високоспециализирана дейност - ехокардиография. Болни не могат да се изпращат", заяви д-р Георги Миндов, председател на дружеството на общопрактикуващите лекари в София.

Медикът разказва, че е сред клиентите на софтуерна компания, която не успяла да обнови програмата си до края на май.

"Това е софтуерен проблем и ние с нищо не можем да помогнем. Те знаят за проблема и чакаме решение.

Това от една страна нарушава правата на гражданите - достъпът. От друга страна отключва агресия към лекарите и ние сме заплашени едва ли не от физически саморазправи", допълни д-р Георги Миндов.

Депутати от здравната комисия поискаха от здравния министър да разясни причините за проблема. Асена Сербезова отчете, че до 14 часа днес са издадени около 18 000 направления. Уверили я и че софтуерът на медиците бил актуализиран.

"Увериха ме, че работят активно с компанията, за да отстранят множеството бъгове, които са установили днес", добави проф. Асена Сербезова.

От фирмата доставчик на софтуер заявиха, че работят за отстраняването на всички проблеми. Уточниха, че под 10% от клиентите им са работили с необновен софтуер. А проблемът ескалирал, защото недоволните потребители са в правото си да проявяват претенции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари