Проблеми с оформянето на трудови книжки в Русе

1
Най-ощетени са хората, които събират документите си за пенсиониране
Най-ощетени са хората, които събират документите си за пенсиониране Видео: БНТ

Все повече хора подават жалби в Инспекцията по труда в Русе за проблеми с работодателите при оформянето на трудовите им книжки. Най-ощетени са хората, които събират документите си за пенсиониране. Само през 2014 година трудовите инспектори са съставили 9 акта за това нарушение.

За да е изрядна трудовата книжка, в нея трябва да бъде вписана с цифри и думи продължителността на трудовия стаж, да има кръгъл печат и подписи на работодателя и на главния счетоводител. Жалбите в инспекцията по труда обаче са и от хора, които са работили във фирми преди 20-тина години.

“Много е трудно издирването на тези работодатели и оформянето на трудовите книжки. Някои от тях са прекратили дейност”, каза Светлана Лазарова, от Дирекция “Инспекция по трудаРусе.

Такъв е случаят на Юлиян Данчев – барабанист, който преди години е работил към несъществуващата вече дирекция “Музика”, а в трудовата му книжка липсвали подпис и печат.

“Оказа се, че в Държавен архив в Русе на музиканти и артисти документите не съществуват и ме пратиха във Варна. Беше адски мъки, 3 месеца ми костваше да си извадя този документ”, сподели пред екипа ни мъжът.

“Ако липсва правоприемник, лицето трябва да провери в архива на Националния осигурителен институт дали прекратилият дейност осигурител си е предал ведомостите”, обясни Мариана Гинева, началник на отдел “Пенсии” в Русе.

Ако тези ведомости липсват в архива, тогава работникът трябва да заведе съдебно дело, за да докаже трудовия си стаж, съветват експертите.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари