Признаци за висок естроген при жените

1
Естрогенът е важен хормон, който регулира репродуктивната система
Естрогенът е важен хормон, който регулира репродуктивната система

Естрогенът е важен хормон, който регулира репродуктивната система

Женското тяло се нуждае от естроген за репродуктивното, сърдечносъдовото и костното здраве. Високите стойности на естроген обаче могат да причинят нередовен цикъл или да влошат състояния, които засягат репродуктивното здраве, пише Puls.bg.

Естрогенът е важен хормон, който регулира репродуктивната система. Той играе съществена роля и в други системи на тялото. Нивата на естроген се повишават и спадат през целия живот, често в синхрон с други хормони, които контролират важни процеси в тялото. Увеличаването на естрогена стимулира сексуалното развитие по време на пубертета. Заедно с хормона прогестерон, естрогенът подготвя тялото за бременност.

Нивата на естроген, които са твърде високи или причиняват хормонален дисбаланс, могат да причинят проблеми. Високият естроген може да наруши репродуктивните процеси, да причини неприятни симптоми и да увеличи риска от определени състояния.

Естрогенът и прогестеронът работят заедно, за да предотвратят удебеляването на лигавицата на матката.

Организмът при някои жени не произвежда достатъчно прогестерон, което води до "безпротиворечив естроген". Непротивопоставеният естроген се нарича естрогенна доминация. Без балансиращото влияние на прогестерона, естрогенът може да работи извънредно в тялото и да причини свръхрастеж на клетки, включително и тумори в лигавицата на матката.

Рядко се случва нивата на естроген да са високи поради прекомерено производство. По-вероятно е нивата на естроген да са високи поради прием на някои медикаменти. Например някои пациентки могат да имат ниско сексуално желание поради високи нива на естроген, но това най-вероятно е причинено от прием на противозачатъчни медикаменти, а не поради естественият естроген, произведен от тялото.

Повишеният естроген, който не е свързан с лекарства, най-вероятно се дължи на синдрома на поликистозните яйчници преди менопауза. След менопаузата високите нива са по-чести при наднормено тегло или затлъстяване.

Симптомите на високи стойности на естроген включват нередовна менструация или плътна гръдна тъкан.

Различни фактори могат да допринесат за високия естроген, включително:

  • Хормоналната терапия за повишаване на ниските нива на естроген могат да доведат до първоначално повишаване стойностите на естроген.
  • Висок индекс на телесни мазнини. Мастната тъкан отделя естроген. Наличието на висок процент телесни мазнини може да доведе до високи нива на естроген.
  • Стрес. Тялото произвежда хормона кортизол в отговор на стреса. Произвеждането на големи количества кортизол в отговор на стрес може да намали способността на тялото да произвежда прогестерон.
  • Алкохол. Приемът на алкохол може да повиши нивата на естроген и да намали способността на тялото да разгражда (метаболизира) естрогена.
  • Чернодробни проблеми. Черният дроб разгражда естрогена и го елиминира от тялото. Ако той не функционира правилно, в организма може да се натрупат високи стойности на естроген. Твърде малко храносмилателни ензими, твърде много лоши чревни бактерии (дисбиоза), ниски нива на магнезий и повишеният прием на фибри в диетата могат да попречат на черния дроб да премахне излишния естроген.
  • Синтетични ксеноестрогени. Това са химикали, открити в околната среда, които действат като естроген, след като попаднат в организма. Те могат да повишат нивата на естроген. Ксеноестрогените включват бисфенол А и фталати. И двата химикала се използват в различни пластмаси. Ксеноестрогените могат да бъдат намерени и в пестициди, домакински почистващи продукти и някои сапуни и шампоани.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари