Притеснявам се, че имам нужда от неща, от които нямам нужда

3
Притеснявам се, не защото хората няма какво да ядат, а че искат да имат повече отколкото могат да изядат
Притеснявам се, не защото хората няма какво да ядат, а че искат да имат повече отколкото могат да изядат

Притеснявам се не от високата безработица, а от високата бедност.

Не на глава, а в главата на населението. Притеснявам се не от нищожността, а от нищетата. Не се притеснявам от прага на бедността, а от липсата на праг към небето. Притеснявам се не от минималната заплата, а от минималните мечти и желания. Притеснявам се не от силните, а от слабите хора. Не се притеснявам, че съм дебел, щом не съм слаб.

Не се притеснявам, че съм болен, а че не съм здрав духом. Притеснявам се не от от големите телевизори, а от липсата на големи хоризонти. Притеснявам се не от липсата на богатство, а от липсата на богато въображение. Притеснявам се не от липсата на въздух, а от липсата на вдъхновение.

Притеснявам се не от пълните витрини, а от пластмасовите манекени и целуфанови опаковки. Притеснявам се не от високата цена, а от това, което ми се предлага безплатно. Притеснявам се, не защото хората няма какво да ядат, а че искат да имат повече отколкото могат да изядат. Притеснявам се, че имам нужда от неща, от които нямам нужда. Притеснявам се, не от това, че хората бягат, а от това, че не могат да продължат да вървят.

Притеснявам се не от битки, а от липсата на бойци. Притеснявам се не от купувачите, а от продажниците. Притеснявам се не от убийците, а от хората, желаещи да бъдат убити. Притеснявам се не от старостта, а от желаещите да остареят. Притеснявам се не от полетите, а от не желаещите да летят. Притеснявам се не от затворените асансьори, а от затворените в тях. Притеснявам се не от ада, а от рая. Притеснявам се не от мислите, а от начина на мислене. Притеснявам се не от безсънието, а от липсата на сънища.

Притеснявам се не от самотата, притеснявам се не от телата, а от липсата на хора. Притеснявам се не от секса, а от липсата на обич. Притеснявам се не от липсата на пари, а от празните ръце.

Притеснявам се не от Космоса, а от липсата на Вселени. Притеснявам се не от кризата, а от епикризата на нашето време.

Петър Николов

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари