Голям брой мъртви делфини по Северното Черноморие

1
От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега
От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега Видео: NOVA

Притеснителна статистика показва голям брой мъртви делфини по Северното Черноморие.

От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега. Основната причина е човешкият фактор. Оказва се, че морските бозайници са изключително чувствителни на външни влияния, особено на силни звукови вълни под водата.

Става въпрос за взривове, различни звукове, които изследват дъното за наличие на нефт. В случая знаем, че има военни действия в Украйна. Доста вероятно е от подводни взривове да се достигне такава масова смърт, обясни доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН, предава NOVA.

Оттам засега отхвърлят варианта делфините да са убити умишлено от хората. Съществуват и други фактори, които влияят върху смъртността на морските бозайници.

Морбили вирусът при тях е доста фатален. Те се заразяват масово и ако имат епизиотия - до 90% от популацията в даден район може да загине”, обясни Райков.

Учените отчитат, че макар и застрашени на този етап няма опасност за популацията на делфините, но e добре да се съобразяваме повече с морските обитатели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари