Морето изхвърля нови трупове на делфини

0

Още мъртви десетки делфини са открити по Южното Черноморие. Морето изхвърля нови трупове на интелигентните бозайници. 

Снимките на мъртвите делфини, които фоторепортер засне днес, са от плажа край Силистар между Синеморец и Резово, алармира Всеки ден.

Причината за масовото измиране на бозайниците продължава да е неясна.

От началото на годината са констатирани близо стотина случая, като тенденцията се задълбочи през последните дни. Преди 10 дни по плажовете бяха изхвърлени повече от 20 тела. Това доведе до спешна среща при премиера Бойко Борисов, тъй като проблемът не е от това лято и вече не търпи отлагане.

Изхвърлянето на мъртви делфини по плажовете е обичайно явление през последните няколко години, твърдят експертите. Вчера стана ясно, че по Южното Черноморие, което е в обхвата на бургаската инспекция за опазване на околната среда, броят на изхвърлените бебета през 2015 г. бил 56, през 2014 г. - 21, 2013 г. - 47, 2012 г. - 74, а през 2011 г. - 20. Основни причини за това са естествена смърт заради болести, заплитането в рибарски мрежи, химическо или индустриално замърсяване на околната среда и т.н.

От неправителствените еко организации предлагат монтирането на специални сензори на рибарските мрежи, които да отблъскват делфините, и така техният живот да бъде спасяван. Сега съществуват подозрения, че рибари осакатяват заплели се в мрежите им делфини, за да ги освободят, като така причиняват гибелта им.

Според други природозащитници обаче най-масово трупове на малки делфини - размери между 60 и 77 сантиметра, изплували, когато във водите на Черно море има военно учение или текат проучвания за нефт и газ. Търсенето на горива се извършвало по т.нар. сеизмични методи за изследване. Или иначе казано, от специален кораб се пускало акустично оръдие, което изстрелвало през 10 секунди много силни звукови сигнали - в порядъка на 250 децибела.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари