Пристанищен собственик, крупен износител и зърнен бос заподозрени за побоя над земеделския шеф в Бургас

0
Нападението над председателя на Съюза на зърнопроизводителите е привлякло вниманието на водещи столични криминалисти
Нападението над председателя на Съюза на зърнопроизводителите е привлякло вниманието на водещи столични криминалисти

Собственикът на Порт "Европа“ Южен кей Л Николай Филипов, карнобатският зърнен бос Минчо Гроздев - Бумбала, заедно с крупният износител Артур Агопян са хората, имащи най сериозен мотив да отстранят от пътя си един от най-големите бургаски арендатори Николай Киров, който беше зверски пребит в Бургас преди седмица. Това разкриха висши ченгета от столичната улица "6-ти септември". Нападението над председателя на Съюза на зърнопроизводителите е привлякло вниманието на водещи столични криминалисти, които за наколко дни анализирали мотивите и набелязали най-вероятните поръчители на побоя. Основната версия е разчистване на бизнес-отношения, любовният сюжет е по-малко вероятен, но не е изцяло отхвърлен. Влиянието и авторитета, с които Николай Киров се ползва в политическите и бизнес среди, е гаранция, че с разбитата му глава няма да се занимават само бургаските ченгета. Нещо повече - софийските разследващи са неприятно изненадани, че това е поредният атентат над бургаски аграрен производител, който е на път да се потули и остане неразкрит.

Бизнес интересите на Филипов, Гроздев и Агопян се преплитат по „земеделска“ линия, справка в Търговския регистър дори открива далечна свързаност между фирмите им, а тримата са обединени от общото желание да отстранят Николай Киров, гласи основната версия на столичани. Бумбала и Николай Филипов са имали апетити към част от нивите му в Карнобат и Сунгурларе. А най-големият бургаски експортьор  Артур Акопян, който чрез фирмата си „Севан“ изнася зърното на Минчо Гроздев и Филипов, бе един от първите, които бургазлии набедиха за поръчител на побоя. Мотивът, според местните е намерението на арменеца да основе Асоциация , в която да влязат всички големи кооператори и арендатори на земя. Инициативата му е целяла да обезсили и заличи Съюза на зърнопроизводителите, чийто председател е точно битият Киров.

Само преди седмица карнобатският зърнен бос Минчо Бумбала, собственик на „Агрошанс комерс“ е имал остър сблъсък с жертвата, сочи вътрешна информация на разследващите. Според очевидци на словесната престрелка между двамата, Минчо Гроздев настоял шефът на зърнарите в Бургас да се изтегли от спорен парцел в с. Кликач. Запознати с нрава на Гроздев потвърждават, че той редовно разрешава поземлените си проблеми с груба сила. Собственикът на Порт "Европа“ в Бургас Николай Филипов също имал застъпващи се земи с пребития Николай Киров, този път не в Карнобат, а в землището на Сунгурларе. С фирмите си „Златен клас 2004“, „Напредък 2004“, „Доверие 2004“, „Агропродукт трейд“, „Еко Фрукт“ и „Еко Ел Инвест“ той арендува над 10 хил.дка в Камено, Айтос, Сунгурларе, както и в селата на територията на община Бургас. Николай Филипов е сред значимите експортьори на зърно благодарение на тесните си контакти с Артур Агопян. Негови познати издават, че пристанищният шеф бил далеч по-заинтересован от Бумбала да отстрани адаша си и да прилапа терените му в Сунгурларско, тъй като най-актуалните му инвестиционни намерения са свързани именно със земеделие и по-конкретно с износ на зърно за арабския пазар. До криминалистите били достигнали слухове, че Филипов се е консултирал с мастити адвокати как законно да обсеби апетитните масиви. Ето защо те не изключват в някакъв момент да е намерил по-нестандартно решение на деликатния казус.

Анализ на контактите и маниера и на тримата заподозрени сочи, че подобни мерки за разправа не са им чужди. През октомври 2013 г. в Карнобат, например бе жестоко пребит с бухалка 70-годишен агроном, отказал да преотстъпи земята си на Минчо Гроздев, припомнят потресените му съграждани. Заради упорството си отруденият стопанин се сдоби с два счупени крака, тежка черепно-мозъчна травма, а в последствие от стреса е отключил и сериозно заболяване, припомнят близките му. Случаят все още се води "неразкрит", въпреки че всички улики и свидетелски показания водят към Бумбала, ако можем да вярваме на неофициалната информация, постъпила от бургаската прокуратура. Безнаказаността му хвърля в ужас жителите на Карнобат, тъй като само за последните 4 години Гроздев записа в актива си няколко знакови бабаитлъка и безчет хулигански прояви. През 2010 г. той и охраната му подложиха на нечовешки гаври, психически тормоз и брутална физическа разправа група немски и турски бизнесмени, развиващи бизнес в региона. Година по-късно, навръх Никулден, Минчо на своя глава изпусна един от най-големите язовири в Карнобат, защото местната управа отказала да му го даде под аренда. Законният арендатор и служителите му пък бяха заплашвани и бити, за да се оттеглят сами. Местните жители разказват, че само Бог е спасил Карнобат от водна стихия, която щеше да е в пъти по-жестока от миналогодишните наводнения в Мизия, Варна и останалите бедстващи региони. В разгара на местните избори през 2011 г. пък бургаски журналисти разкриха, че той е собственик на истинска черна борса за търговия с ромски гласове. Въпреки подробния видеозапис, документирал как хората му уговарят роми да гласуват за личната му листа със съветници, полицията не си мръдна пръста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари