Присъдата на Чикагото отвори дупка в Изборния кодекс

0
Интересен казус относно участието на Венцислав Ангелов в изборния процес
Интересен казус относно участието на Венцислав Ангелов в изборния процес

Кандидатът за кмет и за общински съветник на Национална републиканска партия Венцислав Ангелов-Чикагото е осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода. Решението е на Върховния касационен съд, който измени първоначалното решение на Русенския окръжен съд за присъда от шест години затвор за трафик на наркотици. Това обаче поставя интересен казус относно участието на Венцислав Ангелов в изборния процес, тъй като се оказва, че има дупка в закона, казват от ПИК.

„В Изборния кодекс липсва нормативна уредба как следва да се постъпи, когато един кандидат, регистриран за кмет и общински съветник, има влязла в сила присъда. Имунитетът, който Изборният кодекс дава, е за невъзможност кандидатът да бъде задържан или да му се повдигне обвинение, освен в случаите, в които е заварен при извършването на тежко умишлено престъпление. Решението дали да бъда задържан по време на предизборната кампания е в правомощията на правоохранителните органи“, обясни председателят на ОИК-Русе Асен Станчев. Присъдата е на последна инстанция и все още не е ясно кога ще бъде задържан Чикагото – по време на кампанията или след приключване на изборите. Освен кандидат за кмет, той е и на 15-о място в листата на Национална републиканска партия. Дори и да бъде избран хипотетично, правомощията му ще бъдат прекратени заради присъдата.

Още един интересен случай има в ОИК-Русе – този път с независимия кандидат за общински съветник Бисер Миланов, известен като Петното. ОИК отхвърли регистрацията му, тъй като не успя да потвърди достоверността на нужните 1000 подписа от страна на Инициативния комитет, който издига кандидатурата му. След разпореждане на ЦИК бе направена нова проверка и бяха признати още три подписа, които не достигаха на Миланов. Така той ще участва в надпреварата за общински съветници, но не е ясно под какъв номер в бюлетината. Чака се решение на ЦИК, за да се види дали ще бъде вписан като последен номер 25 или ще се тегли нов жребий. Това обаче ще постави всички останали участници в доста неприятна ситуация, тъй като предизборните материали вече са готови и агитацията върви според досегашното разпределение на номерата в бюлетината. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари