Природен феномен: Мечка роди 4 малки в Родопите

0
Кафявата мечка обикновено ражда едно, рядко две, а в единични случаи и три мечета
Кафявата мечка обикновено ражда едно, рядко две, а в единични случаи и три мечета

Кафявата мечка обикновено ражда едно, рядко две, а в единични случаи и три мечета

Изключително рядък природен феномен с кафява мечка бе документиран с фотокапан на територията на Ловна дружина "Карабалкан“- гр. Чепеларе, към ДГС "Акад. Николай Хайтов“, с. Хвойна. Заснета е мечка, която се грижи за четирите си малки мечета. Това съобщиха от Южноцентралното държавно предприятие – Смолян.

Кафявата мечката е най-едрият хищник у нас и обикновено ражда едно, рядко две малки. Констатирани са единични случаи и на три мечета от една майка, коментират специалистите. Мечката ражда своите малки в началото на януари, по време на зимния си сън. Малките се раждат слепи и тежат 400-500 грама. Напускат бърлогата, когато са едва 3-4 кг. Растат много бавно и на двегодишна възраст достигат около 60кг. Остават с майка си обикновено две години.

Мечката е много грижовна майка. Тя е непрекъснато с малките. Грижи се за тях, пази ги, учи ги да си търсят храна. Мечката става полово зряла след третата година и ражда през една или две години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари