Приложение свързва дарители на кръв с хора в нужда

1
Да си купиш кръв обаче се оказва все така лесно и все така незаконно
Да си купиш кръв обаче се оказва все така лесно и все така незаконно Видео: NOVA

Да си купиш кръв обаче се оказва все така лесно и все така незаконно, съобщава NOVA

Мобилно приложение свързва кръводарители с нуждаещи се от вливане. Всеки може да потърси кръв чрез спешен призив. В последните месеци кръвните банки изпитват сериозен недостиг заради страха от COVID-19.

Само по време на пандемията кръводарителите у нас са намалели с 30%. С приложението всеки, който им нужда от кръв за себе си или за близките си, може да стигне директно до някой от дарителите. Така създателите на приложението се надяват да прекъснат порочната практика на търговия с кръв.  Да си купиш кръв е все така лесно и все така незаконно.

Още със стъпването пред центъра по кръводаряване в София се намира търговец на кръв. Услужливо е готов да ни предложи сделка. Той да ни намери кръв, а ние да платим. Заради близостта с районното управление обаче получаваме офертата не пред самия център, а в квартира.

Освен бърза, „услугата” върви с други екстри. А парите понякога стигат до 600 лв. за банка. Ако търговците на живот обаче бъдат хванати, санкцията е до 1000 лв. – които всъщност се равняват на печалбата от банка и половина незаконно изтъргувана кръв. При повторно нарушение глобата може да скочи до 10 000 лв.

У нас под 25% от кръвта е дарена от доброволци, 75% се набавя по спешност, когато близките ни имат нужда от кръв. Валентин успява да намери приятели, които да дарят кръв за операцията на дядо му. Но не изключва опцията и да плати.

А за да има варианти, от Българската организация за доброволно кръводаряване създават приложението „Дари кръв”, което събира доброволци и нуждаещи се. Ако имаме нужда от кръв просто публикуваме молбата си в приложението. И напомнят, че купуването на кръв е не само незаконно, но и опасно.

Че всяка капка кръв е ценна, вероятно е ясно за всеки. Ако това не е мотиватор да дарите, имайте предвид, че най-сигурният начин да се пресече незаконната търговия с кръв е именно тя да не е дефицитна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари