Приключва ли ерата Ердоган?

1
Турция е на прага на историческо решение
Турция е на прага на историческо решение Снимка: ЕПА / БГНЕС

Изборният ден започва в неделя в 8:00 часа

Турция е на прага на историческо решение. Кой ще бъде новият президент на Републиката - Реджеп Таийп Ердоган или Кемал Кълъчдароглу. Текат решаващи часове, предава NOVA. Над 65 милиона гласоподаватели ще трябва да решат съдбата на Турция за следващите 5 години. Утре те ще трябва да изберат новите 600 депутати в 28-то народно събрание и да решат кой ще бъде 13-ият президент.

Според анализатори шансовете Ердоган да загуби никак не са малки, след като за първи път опозицията се обедини и излъчи обща кандидатура, а именно Кемал Кълъчдароглу. Че битката в Турция ще бъде ожесточена личи от всичко, дори и по улиците на Истанбул, където буквално на всеки ъгъл има транспаранти с ликовете на кандидатите за президент, както и знамена с имената на партиите, които участват в предизборната надпревара.

Големият въпрос е какво ще се промени в Турция след тези избори. Според експерти те са изключително важни не само за вътрешната политика на страна, но и за геополитическата сцена. Очакванията са, че, ако Ердоган загуби, Турция ще поеме нов курс във външната си политика. Една от идеите на опозиционния кандидат, например, ако спечели, е да възстановят преговорите за членство на страната в ЕС.

Много са и въпросителните как Турция ще продължи политиката си с Русия. Навечерието на изборите беше белязано със скандал с Москва, след като Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в намеса в изборите. От Кремъл отговориха вчера вечерта, а по време на предизборна среща дойде и остра реакция от Ердоган.

След опустошителните земетресения, очакванията бяха Ердоган да загуби подкрепа в пострадалите райони. Хората там обаче казват, че въпреки щетите, разрушенията и жертвите от земетресението, населението от най-засегнатите райони остава твърд електорат на Ердоган, така, че очакванията са те да подкрепят именно него.

Тази вечер в Истанбул се очаква Ердоган да закрие предизборната си кампания в историческата джамия „Св. София“, а изборният ден започва в неделя точно в 8:00 часа и завършва в 18:00 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари