Приключи укрепването на конструкцията на гробницата на Захари Стоянов

3

Предстоят довършителни дейности във вътрешността на самата гробница

Приключи възстановяването и укрепването на конструкцията на гробницата на Захари Стоянов, която се намира в Парка на възрожденците. Дейностите по фасадата са завършени, като изцяло е подменен покривът, отводнителните елементи, оградата около самата гробница със реставрираните пана от масивно ковано желязо, предава Русе Медиа. За близо година бе извършена сериозна дейност по самото укрепване в дълбочина на основата на самата конструкция, като бяха направени дълбочинни сондажи от около 12 метра и бяха изградени пилоти.

След извършената реставрация от каменоделец, пукнатините и отворилите се преди процепи вече не си личат в местата на сводовете на прозорците от двете страни на гробницата. Докато преди гробницата беше изолирана и трудно достъпна, сега с изградената нова алея, тя става една обща част от един архитектурен ансамбъл, заедно с паметната плоча на Иван Ведър. Реконструкцията стана възможна благодарение на дарения на русенци, които участваха с материали, техника и собствени сили и средства. Като стойност дейностите се оценяват на близо 60 000 лева.

Хора, участвали в реконструкцията, споделиха, че мястото няма да се превръща в туристическа атракция. Важно е било да се укрепи, възстанови и да се запази напред във времето. Засега единственото, което е останало автентично и все още не е сменено, това е мраморната плоча над входа на гробницата с имената и годините на раждане и смъртта на Захари Стоянов. Не е ясно дали ще бъде подменена с нова или желанието на дарителите е тя да остане в този си автентичен вид.

Предстоят довършителни дейности във вътрешността на самата гробница. За съжаление стенописите са в изключително лошо състояние и са останали само няколко частични сегмента от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    8
    до 2
    ами какво ти е мнението за УкронаZZистан?
  • -6
    7
    Даксле
    Тези гнусни рушлямци предават България, за да служат на гнусния окупатор ТероруZZстан, Мутрофанката и изкукалия Путлерчо! Жалки безродни кумуняги са това!
  • -3
    6
    До 1
    Захарий Стоянов, както ВСИЧКИ наши големи революционери, донесли с делото си ТВОЯТА свобода, са масони. Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, Стамболов - ВСИЧКИ. В ада ще гориш само и единствено ти.
  • 0
    5
    daskal
    Какви коментари за най-видния летописец на най-важното в цялата ни история въстание - Захарий Стоянов! Боже, докъде може да падне един русороб, един психясал путинофил?! Да отрича и хули най-важните личности на родината си, най-неопровержимите родолюбци, които всичко са жертвали за нея! Тръгвайте за Русия, бе, изроди!!!
  • -4
    4
    До 1
    Нямало място в ада,пълно било с комунисти,ще им се размине...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари