Реставрацията на гробницата на Захари Стоянов тревожи русенци

1
Граждани сигнализираха, че обектът по-скоро се руши, отколкото възстановява
Граждани сигнализираха, че обектът по-скоро се руши, отколкото възстановява Видео: Русе Медиа

Реставрационните дейности по гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците предизвикват повече тревога, отколкото удовлетворение сред русенци.

Граждани сигнализираха, че обектът по-скоро се руши, отколкото възстановява. Опитите ни да получим отговори от община Русе в продължение на една седмица се оказаха безрезултатни.

Затова Русе Медиа провери на място какво се случва, след като преди десетина дни съобщи за започналите реставрационни и консервационни дейности. Както е известно, целият Парк на възрожденците е паметник на културата и е със специален статут. Всякакви действия на територията му трябва да са съгласувани и одобрени от Министерството на културата. А специфичните реставраторски, възстановителни и особено укрепващи ремонти трябва да са под наблюдението и работата на лицензирани реставратори и специалисти.

Такива обаче липсват при гробницата на Захари Стоянов. Вече 2 седмици работници и тежка техника, включително багери, камиони, сондажна техника работят в непосредствена близост до гробницата. Тримата души на място изрично подчертаха, че са само работници и правят каквото им кажат.

На появилата се семпла информационна табела, която липсваше в началото, няма никакви контакти за връзка. Съвсем отделен е въпросът за финансирането на тези дейности – като възложител е посочена община Русе, която действително има разрешение за реставрация и консервация на гробницата от Министерството на културата. За какви средства обаче става дума, не е ясно.

В интервю пред национална медия кметът Пенчо Милков обясни, че средствата са дадени от родолюбиви русенци, които са създали за целта сдружение „Захари Стоянов“. Такова всъщност не съществува, а има фондация „Захари Стоянов-Русе“, учредена през 2021 г. с представляващ Станислав Минков Станев. Как е уредено финансирането между фондацията и общината също остава неясно.

Иначе какво се случва на самия обект – още при демонтирането на декоративните метални пана от оградата около гробницата бяха откъртени части от колоните. От общо 12 броя колони 5 са демонтирани, но са и с нанесени конструктивни поражения. Едната е разцепена на три части. Явно изпълнителите са преосмислили действията си, защото останалите 7 са оставени по местата им и са започнали изкопни действия в основата на гробницата.

Това обаче е и причината да се удари и пропука една от ъгловите колони. Има нанесени щети по конструкцията на самата гробница, които липсваха преди седмица. Има откъртени части при правенето на изкопите и разчистването на вътрешното пространство между гробницата и оградата. Отделно, при сондажите, позиционирането на сондата , както и сондирането в дълбочина , е свързано с вибрации , от които съществуващите пукнатини са станали още по-големи.

Това, което се вижда, е, че се сондира в дълбочина от около 3 метра. Дупките са максимално близо до основата на гробницата. След това в тях се поставя арматура и се инжектира бетон.

Три такива опорни точки вече са изградени от страната, която е хлътнала. В петък се сондираше и работеше по 4-ата точка, която е в частта откъм здравата конструкция. Не е направено замерване и полагане на маркери, с които да се следи дали настъпват отклонения и деформации по конструкцията на сградата при извършването на „реставрационните“ дейности. Съмнително е има ли контрол и доколко той реално се осъществява.

Русенци очакват отговори от институциите доколко всички действия около гробницата се извършват правилно, кой ще носи отговорност за нанесените щети и дали няма да се повтори случаят с боядисаните гробници в Парка на възрожденците, където вместо да изпишем вежди, избодохме очи. Русе Медиа ще потърси отговор и от Министерството на културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Чакате
    Отговор от умрял писмо . Този кмет вече 3 години не му е ясно какво точно трябва да работи, но още по жалко е, че и общинската администрация също не познава задълженията си. И така пленили с ръце кмет и администрация. Па се превърнали, а Русе е полуразрушени, ей, трябва да им потърсим сметка на сите некадърници
  • 9
    2
    Моето име
    Безхаберието на един Пенчо.
  • 11
    1
    Бухахахаха
    Резултатът от действията на Оня дет говореше за Ден на майстора, Дофтора на йоридическите полюции.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари