Приключи строителството на западния канал в резерват „Сребърна“

1
С официална церемония днес беше отбелязано приключването на строителството на обект „Западен канал с преливник“
С официална церемония днес беше отбелязано приключването на строителството на обект „Западен канал с преливник“ Снимка: РИОСВ - Русе

С официална церемония днес беше отбелязано приключването на строителството на обект „Западен канал с преливник“

Събитието беше в Природонаучния музей в с. Сребърна, като участие взеха областният управител на област Силистра Минчо Йорданов, председателят на Общинския съвет Димитър Трендафилов, кметът на Община Силистра Александър Сабанов, кметовете на селата Сребърна, Ветрен и Айдемир, представители на държавни институции, възложителите, строителния надзор и изпълнителите на проекта.

Общата дължина на канала е 2165 м, като от река Дунав към бетоновия преливник продълбоченото пространство е с дължина 420 м, а след него в посока централно водно огледало дължината на съоръжението достига до 1745 м. Каналът е заключен от две диги – западна, достигаща до рибарско селище „Танасово“, и източна, укрепена с габиони, за осигуряване на устойчивост на инфраструктурата и брегоукрепване. Двете диги образуват фуния към преливника, а след него е изграден водобоен кладенец (утаител), чиято цел е задържане на твърдите частици и тиня, увлечени при навлизане на свежи води от река Дунав.

Една от основните причини за изграждането на обект „Западен канал с преливник“ е възстановяване на условията за естествената циркулация на водата в езерото при преливане на река Дунав, която е съществувала преди 1948 г., с изграждане на комплекса от два канала: входен (западен) и изходен (източен, сегашният „Драгайка“). Това ще създаде условия за по-значима циркулация на водите в езерото и условия за мобилизиране на придънната тиня и за изнасянето ѝ в река Дунав.

С изграждането на това съоръжение приключва проектът „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР „Сребърна”, изпълняван от РИОСВ - Русе. Общата инвестиция по строителството на обекта е 4 868 005,20 млн. лв без ДДС, като финансирането е осигурено от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари