Приемат се предложения за Национална литературна награда „Елиас Канети” 2023

2
Крайният срок за изпращане на предложения за Националната литературна награда „Елиас Канети“ е до 31 май
Крайният срок за изпращане на предложения за Националната литературна награда „Елиас Канети“ е до 31 май

Крайният срок за изпращане на предложения за Националната литературна награда „Елиас Канети“ е до 31 май

Наградата е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател нобелист Елиас Канети, като се присъжда на всеки 2 години в 2 категории: белетристика и драматургия – за творби, публикувани и реализирани за първи път в България в периода от 1 юни 2021 до 31 май 2023.

Пълният регламент на конкурса се съдържа в Наредба № 17 за символиката на Община Русе и е публикуван на сайта на Общината, от където може да бъде изтеглен и формулярът за кандидатстване. Към него трябва да бъдат приложени една снимка и творческа справка на автора, както и 7 екземпляра от предложената за награда творба (книга/драма). Предложенията за награда „Елиас Канети“ се изготвят от творчески съюзи, културни институти, издателства, университети и научни институти.

Съгласно регламента на наградата предложенията се оценяват от комисия в състав двама литературни критици, един театрален критик, изтъкнат български автор, носител или номиниран за Националната литературна награда „Елиас Канети”, един представител на Международно дружество „Елиас Канети”, един представител на Общински съвет – Русе, посочен от Постоянната комисия по култура, както и един представител на Община Русе.

НЛН «Елиас Канети» се придружава от диплом, статуетка и парична награда в размер на 5 000 лева за белетристика и 2 000 лева за драматургия, като големият победител от последното издание на конкурса през 2021 беше Иван Станков за книгата „Вечерна сватба”.

Предложенията се подават в срок до 31 май 2023 година на адрес: Русе 7000, улица "Цариброд" 3, Община Русе – отдел "Култура", за НЛН "Елиас Канети".

Пълният регламент на конкурса и формулярът за кандидатстване са публикувани в сайта на Община Русе тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари