При Москов реформи нямаше, имаше ровичкане

0
Медицина е наука по дефиниция, и изкуство на практика, споделя служебния здравен министър
Медицина е наука по дефиниция, и изкуство на практика, споделя служебния здравен министър Снимка: БГНЕС

"При Петър Москов реформи нямаше, имаше ровичкане в два закона. Медицина е наука по дефиниция, и изкуство на практика. В болниците, където има натрупани дългове ще има освежаване на ръководните екипи, за да се преодолеят тези проблеми", каза Семерджиев.

Обвиненията на Бойко Борисов, че се разпищолили в здравната реформа, Семерджиев коментира, че като се изключи начинът на изказ на Борисов, това означава, че Министерството на здравеопазването в момента си върши работата.

Това заяви пред БТВ служебният вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Той напомни, че един от министрите, които са провеждали здравната реформа и по негово време са били внесени десетки закони. А сега, освен ровичкането с промени в два закона, които са отхвърлени от КС и от ВАС, са налице и 32 нормативни уредби, които са неадекватни.

Според Семерджиев с преустановяването на възможността за пръстов идентификатор се стигнало до подписване на НРД.

Над 21 регистъра ще заработят в синхрон по концепцията за електронна здравна карта, за която е подписал вчера Семерджиев. Според него това ще доведе до електронна здравна карта. Внасяме над 3 млн. извънбюджетни пари за национална информационна здравна система. През 2016 г. вместо контрол на разходите в здравната каса, се е стигнало до преразходи, които са над 20 млн. лв., твърди Семерджиев.

Епидемията от морбили тръгна от Румъния. Има случаи в Унгария, има и в Италия, коментира здравният министър. За сега в България имаме само два регистрирани случая на възрастни хора и един на дете, регистрирани в Пловдив. У нас има 92% имунизирани, но се смята за безопасно, когато имунизираните са 95%. Искам да подчертая, че задължителният имунизационен календар е много прецизиран, удобен от СЗО и е необходимо да се спазва, уточни той.

Според здравния министър има достатъчно осигурени ваксини, има и останали от миналата година, така че няма опасност от дефицит.

За фонда за лечение на деца Семерджиев поясни, че докладът за фонда е факт от ноември миналата година и това, че се обсъжда сега е показателно, че има нещо нередно в комуникациите в здравеопазването. Ексминистър Петър Москов на 26 декември, последният ден на работа на правителството, е внесъл доклада в прокуратурата.

За проф. Пилософ Семерджиев поясни, че не той центърът на неблагополучията във фонда за лечение на деца. Той е бил поставен в среда, която е трябвало да действа. Причината е начинът, по който е определена дейността на фонда от правилника за работа. Правилникът е дал възможност на обществения съвет, който е консултативен орган, да се превърне в административен орган. Това е поставяло директора в ситуация да взема решения, които не са взети от него. Така в МЗ са постъпвали документи недоокомплектовани.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари