Президентството: Разглеждаме освобождаването на Иван Гешев

0
Предложението на ВСС е заведено днес в деловодството
Предложението на ВСС е заведено днес в деловодството Снимка: БГНЕС

Предложението на ВСС е заведено днес в деловодството

Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е заведено днес в деловодството на Администрацията на президента и се разглежда. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пленумът на ВСС гласува вчера да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо държавният глава Румен Радев да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

В Европейския парламент в Страсбург днес се проведе изслушване при закрити врата, посветено на обстановката в България. Главният прокурор Иван Гешев говори пред евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права двайсетина минути. Ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България, заяви Гешев пред журналисти след изслушването в ЕП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари