Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

0
Николай Хаджигенов, допусна че кандидатът на ИТН Пламен Николов не е посочен от ПГ на ИТН, както пише в Конституцията
Николай Хаджигенов, допусна че кандидатът на ИТН Пламен Николов не е посочен от ПГ на ИТН, както пише в Конституцията Снимка: Dunavmost

Николай Хаджигенов, допусна че кандидатът на ИТН Пламен Николов не е посочен от ПГ на ИТН, както пише в Конституцията

От администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев да връчи мандата за съставяне на правителство на предложения от “Има такъв народ” за премиер Пламен Николов, е получено решението за номинацията от най-голямата парламентарна група в 46-ото Народно събрание, както изисква Конституцията.

Уточнението е по повод отправени от медиите въпроси за връчения на 30 юли мандат за съставяне на кабинет и изразените в публичното пространство съмнения, че връчването на мандата е нелегитимно.

По-рано съпредседателят на ИБГНИ Николай Хаджигенов, допусна че кандидатът на ИТН Пламен Николов не е посочен от ПГ на ИТН, както пише в Конституцията и според него връчването на мандата на 30 юли е в противоречие с основния закон.

„Няма данни ПГ на ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване. Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора т.нар. (Изпълнително бюро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията“, заяви Хаджигенов. „Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация“, предположи той.

Но очевидно в президентството е постъпило решение на ПГ на ИТН за номинацията на Пламен Николов, чиято достоверност не подлежи на проверка от страна на държавния глава.

Чл. 99. (1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари