Президентът отстрани Борислав Цеков от правния съвет

0
Освобождаването му е на фона на очакването ще върне ли Румен Радев избора на Иван Гешев за главен прокурор
Освобождаването му е на фона на очакването ще върне ли Румен Радев избора на Иван Гешев за главен прокурор Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е освободил директора на Института за модерна политика Борислав Цеков от правния съвет към институцията.

Съобщението бе качено на сайта на президентството като в него не се посочват мотиви за освобождението на Цеков.

По-късно от прессекретариата на държавния глава уточниха, че това е станало по "молба на Цеков и по решение на президента", пише Mediapool.

Борислав Цеков обясни през личния си профил във Фейсбук, че "многобройни нови делови ангажименти" налагат да редуцира "някои от досегашните си делови активности поради липса на време".

Конкретната причина, която е посочил в молбата си, е управлението на важни инвестиционни проекти у нас и в чужбина.

"На първо място, още миналата седмица след завръщането си от Америка, в петък на 25 октомври, уведомих президента Радев, че занапред няма да мога да участвам в неговия правен съвет. На второ място предстои да прекратя част от преподавателските си ангажименти. На трето: участието си в консултативния съвет по конституционни въпроси при омбудсмана. Съобщавам го сега, след изборния ден, за да няма спекулации. Приоритетите ми сега са други".

В момента президентът преценява дали да подпише указа за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет (ВСС) за нов главен прокурор Иван Гешев. Преди ден Радев каза, че няма да позволи да вземе решението си под натиск.

В същото време Цеков, който често се изявява и в жълтокафявите медии, коментира, че Радев трябва да се произнесе в кратък срок. Според него това трябвало да стане най-късно след втория тур на изборите.

През февруари около Борислав Цеков имаше друг казус. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби Петър Кичашки и Цеков с 10 хил. лв. за използване на личните данни на хора, които не са дали разрешение за това, като подкрепящи референдума на Слави Трифонов.

Тогава Цеков каза, че няма "никакви причини и основания" да се оттегли.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари