Президентът отличи Хикмет Мехмедов - основател на балетния клас в русенското музикално училище

1
Румен Радев награди с държавни отличия четирима изтъкнати културни дейци за големите им заслуги в областта на културата и изкуството
Румен Радев награди с държавни отличия четирима изтъкнати културни дейци за големите им заслуги в областта на културата и изкуството Снимка: Президентство на РБ

На церемонията присъства министърът на културата Атанас Атанасов

Президентът Румен Радев награди с държавни отличия четирима изтъкнати културни дейци за големите им заслуги в областта на културата и изкуството. На церемонията присъства министърът на културата Атанас Атанасов.

С орден „Стара планина” - първа степен бе удостоен хореографът, режисьор и балетмайстор проф. Хикмет Мехмедов. Той е сред утвърдените имена в съвременната история на българския балет, има забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор. По негова инициатива се създават балетните класове към музикалните училища в Бургас и Русе. От 1983 г. до 1995 г. е главен балетмайстор на Русенска опера, като през 1992 г. става и неин директор. През 1990 г. основава балетен клас при Държавното музикално училище в град Русе и пет години е негов ръководител и педагог. 

Орден „Св. св. Кирил и Методий” - първа степен получиха проф. Адриана Благоева, хоров диригент и педагог, заместник-ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, както и актьорът и режисьор от трупата на Народния театър „Иван Вазов” Михаил Петров. С орден „Св. св. Кирил и Методий” - втора степен беше награден актьорът Любен Чаталов.

Президентът Радев изтъкна в словото си, че богатите биографии на наградените творци са потвърждение за значимото им присъствие в културния и обществен живот на страната, а впечатляващите им постижения са неделима част от престижа на съвременното българско изкуство. Президентът посочи, че в продължение на десетилетия с блестящия си талант и респектиращ професионализъм отличените творци обогатяват хоровото и балетното, театралното и филмовото изкуство, отстояват високи естетически и професионални стандарти. Удостояването им с държавни отличия е израз на признание за техния безспорен талант и постижения, за последователните им усилия и огромната енергия, с която работят за духовния и културен напредък на страната, отбеляза президентът.

Проф. Хикмет Мехмедов благодари от името на наградените и посочи, че са щастливи и продължават да творят за щастието на българския народ и за неговото добруване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари