Президентът отива на Шипка въпреки отмяната на честването

0
Въпреки че Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 отмени традиционният официален ритуал за 3 март на връх Шипка, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на националния празник там
Въпреки че Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 отмени традиционният официален ритуал за 3 март на връх Шипка, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на националния празник там Снимка: БГНЕС / Архив

Въпреки че Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 отмени традиционният официален ритуал за 3 март на връх Шипка, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на националния празник там. Това става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен Радев в 11.00 часа на 3 март ще поднесе цветя на Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България, се казва още в съобщението. По-рано, 09:30 часа във вторник той ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Старозагорския митрополит Киприан.

По-рано по препоръка на националния щаб за мерките срещу коронавируса обявиха, че официалният ритуал за националния празник на връх Шипка се отменя. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата по случай 142-годишнината от Освобождението на България, остава свободен.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила, съобщиха от областната администрация на Стара Загора.

В мотивите си от Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват: "Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др. Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания".

Оттам предупреждават още, че „струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март. Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Чествания за 3 март обаче ще се проведат в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев е приеме почетния строй на представителните части на Българската армия в 18.30 ч. Церемонията по издигане на националното знаме на Република България ще започне в 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата, а в 12 ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на Президентството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари