Президентът на Иран ще посети Турция

0
Ебрахим Раиси ще посети Анкара, за да се срещне с Реджеп Ердоган
Ебрахим Раиси ще посети Анкара, за да се срещне с Реджеп Ердоган Снимка: БГНЕС

Ебрахим Раиси ще посети Анкара, за да се срещне с Реджеп Ердоган

Президентът на Иран Ебрахим Раиси ще посети Анкара на 4 януари, за да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за разговори, които се очаква да бъдат фокусирани върху ситуацията в Газа и Сирия, както и двустранните отношения, съобщи днес турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Планирано посещение на Раиси в края на ноември беше отложено заради разминавания в графиците на министрите на външните работи на двете регионални сили, посочи цитираният представител. По това време турският външен министър беше в Ню Йорк като част от "контактна група" на мюсюлманските страни по темата за Газа.

Турция, която подкрепя решение с две държави на десетилетния израелско-палестински конфликт, остро критикува Израел за атаките в Газа, призова за незабавно спиране на огъня и заяви, че израелските лидери трябва да бъдат съдени за военни престъпления.

Въпреки че засили реториката си срещу Израел, след като той предприе въздушни и сухопътни удари срещу Газа в отговор на атака на палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври, Турция също така запази търговските си връзки с Израел, предизвиквайки критики от страна на някои опозиционни партии и Иран, отбелязва агенцията.

За разлика от своите западни съюзници и някои арабски страни, членката на НАТО Турция не смята Хамас за терористична групировка.

Турция и Иран обичайно имат сложни отношения с разногласия по редица въпроси, особено по отношение на гражданската война в Сирия. Анкара подкрепя политически и военно бунтовниците, които се опитват да отстранят президента Башар Асад, а Техеран подкрепя правителството.

Няколко кръга преговори бяха проведени между сирийски, турски, ирански и руски представители за намиране на решение за прекратяване на войната, а Анкара същевременно направи стъпки към подобряване на връзките с Асад в рамките на регионални дипломатически усилия, предприети през 2020 г., напомня Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Арабска кровь бляд
    Очакваме го и в Русе. Да се прегърне с русенският леблебиец, горд сеяч на арабското семе, по свещените български земи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари