Превръщат България в лидер в изкуствения интелект и научните иновации

0
В България има много възможности да се развиват високи технологии, заяви Кристина Ескенази, председател на УС на Биотехнологичен и здравен клъстер
В България има много възможности да се развиват високи технологии, заяви Кристина Ескенази, председател на УС на Биотехнологичен и здравен клъстер Снимка: Facebook

В България има много възможности да се развиват високи технологии, заяви Кристина Ескенази, председател на УС на Биотехнологичен и здравен клъстер

България има много възможности да се развиват високи технологии. Жените, занимаващи се у нас с разработването на технологии като иновации в медицината и други, са 42 процента от заетите в сектора или почти толкова, колкото са мъжете". Това заяви днес Кристина Ескенази, председател на УС на Биотехнологичен и здравен клъстер (Биоклъстер) и член на УС на клъстер "Изкуствен интелект България" по време на презентация, част от международния бизнес и инвестиционен форум, който Българската агенция за инвестиции (БАИ) провежда в рамките на Световното изложение за мобилни технологии и индустрия в Барселона (MWC Barcelona), съобщи БТА.

Миналата година стартира инициативата "Спин-оф България" (Spinoff Bulgaria), тъй като т. нар. спин-оф компании изискват специална подкрепа и разбиране. Те представляват стартиращи компании (стартъпи) в "дийп тех" сектори, каквито са изкуственият интелект, аерокосмическите технологии, роботиката и "интернет на нещата" (Internet of Things).

Инициативата цели до края на десетилетието България да има 100 подобни компании. "Нашата цел е да превърнем България в лидер в изкуствения интелект и в научните изследвания и иновациите", каза Ескенази.

"Когато става въпрос за "дийп тех" (Deep tech) иновации, е много трудно да се инвестират средства, дори в Европа. Имаме подобни добри примери за такива фирми и в България", добави Ескенази. В цяла Източна Европа обаче няма фонд за рисков капитал, който да е концентриран върху финансирането на "дийп тех" иновациите.

"Имаме съвместни програми с 10 български университета", сред които Медицинският университет в Пловдив и Русенски университет "Ангел Кънчев", с които разработваме научно-изследователска дейност", посочи тя.

Ескенази коментира и четирите цифрови иновационни хъба в България, тъй като е участвала в основаването на хъба до Стара Загора - "Загоре".

"Дигиталните хъбове трябва да работят съвместно", подчерта бизнес дамата. Започнат е процес за създаване на канал за комуникация между 15 европейски подобни хъба, обясни тя. Ако имате иновация, свързана с, например, дигиталното здравеопазване, имате възможността да я тествате и внедрите в 15 страни. "Това е важно, тъй като понякога различните регулаторни изисквания в страните могат да бъдат пречка", изтъкна Ескенази.

Според нея дори разработени в България технологии, които не могат да бъдат внедрени на местно ниво, понякога биха могли да бъдат въведени в други европейски страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    КАКВООООООО ???!!! В лидер на каквоооооо ? Абе вие за малоумници ли ни имате ? Лидери сме по гето благоустройство.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари