Превъртането на километражи ще се наказва като престъпление?

0
Тази дейност трябва да се криминализира
Тази дейност трябва да се криминализира

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) стои твърдо на позицията, че трябва да бъде забранена дейността на фирми, предлагащи услуги за намаляване на показанията на километражите и манипулиране на реалния пробег на колите.

Тази дейност трябва да се криминализира, пише Факти.

От СБА предлагат в най-кратък срок тази мярка да бъде разписана и предложена в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание.

Трябва да се има предвид, че през май 2018 година влиза в сила директива на Европейския парламент, която дава решение на посочения проблем. Смятаме, че същата трябва да бъде транспонирана и в българското законодателство.

Манипулираните километражи на автомобили втора ръка в България не са непознат феномен. Всички знаем, че автотърговците често прибягват до тази практика. Трябва да имаме предвид, че над 70% от регистрираните МПС в България са на възраст от 10 до 20-годишни, като дялът на закупените нови автомобили е много малък, твърдят от СБА.

В България няма изследване, което да покаже реално какъв процент от автопарка е с манипулирани километражи. В Германия обаче такова проучване е правено. По данни на тяхната полиция и на най-големия автомобилен клуб в страната ADAC всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. Това е проблем на полицията, защото в Германия превъртането на километражи е криминално престъпления и се наказва с до 1 година затвор.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари