Престъпленията, които разкриват икономическите процеси в България

2
Знакови криминални случаи показват, че нещата не са розови
Знакови криминални случаи показват, че нещата не са розови

И през изминалата година усещането за липса на справедливост в българското общество не изчезна.

Нещо повече – то дори не се смекчи, макар че на институционално ниво получихме невиждан подарък, пише Actualno. Става въпрос за по-меката оценка на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Според мониторинговия доклад от ноември, Брюксел може да отмени МСП, "ако напредъкът продължава". По три от общо шест показателя за правосъдието ни ЕК спря наблюдението - независимост на съдебната власт, законодателна рамка и организирана престъпност. И това, предвид някои примери само от 2018 година, шокира допълнително.

В днешния обзор ще наблегнем на редица криминални случаи, които ясно демонстрират, че що се отнася до (организираната) престъпност примерите, че нещата не изглеждат розови, си остават крещящо очебийна. В следващата част пък ще обърнем внимание на някои икономически процеси, осветени от криминална гледна точка, които по(дс)казват същото. А накрая ще се спрем и на някои каузи - за събуждане на обществото и държавността. И така, по хронологичен ред:

Шесторното убийство в Нови Искър

Първоначално жестокото престъпление влезе в новинарските емисии като петорно, но бързо се оказа, че има и шеста жертва – Кети Кюхова. Посоченият като заподозрян номер едно Росен Ангелов беше представен като много опасен, интелигентен и дори човек с военна подготовка – с опит от Френския легион, но дни по-късно изведнъж се оказа, че той се е самоубил!

Наложи се прокуратурата и следствието да обясняват противоречивите данни и сигнали от случая, като в обясненията лъснаха смехотворни изказвания – например заключението на ръководителя на Следствието Борислав Сарафов, че "това просто е човек, който е легнал и се е самоубил" или "питайте кучетата" на въпрос защо Ангелов не е бил засечен при операция с кучета и термокамера в района, в който след два дни беше намерен мъртъв и въобще как така убиец, който е прострелвал за по-голяма сигурност всяка жертва и в главата т.е. явно свикнал с такъв тип насилие човек, изведнъж ляга и се самоубива.

А покрай цялото търсене изкочи и труп на мъжна 10 километра от Нови Искър – случайно открит и неизяснено какъв е този случай.

Убийството на Петър Христов

Знаков разстрел, в духа на редицата убийства от 90-те години на миналия век, разбуни духовете в София малко след убийството в Нови Искър. Застрелян беше собственикът на „Лактима” и производител на "Айрян Балкан" Петър Христов – посред бял ден, точно до голямото кръстовище при Bulgaria Mall.

Бързо беше припомнено и кой е той – приближен до Цветан Цветанов, който се издига заради близостта си със СИК и който е бил всьо и вся във Велико Търново – с редица твърдения по негов адрес, облечени в тогава "публична тайна" като това, че е "назначил" бившия шеф на ГДБОП в старопрестолния град Орлин Тодоров, който ходи няколко години по съдилищата и покрай делата срещу Цветан Цветанов, както и че е "събирал" гласове по изборите за ГЕРБ.

Появи се предположение, че Христов е застрелян, защото сътрудничел срещу "Наглите" и "Килърите", но от 8 януари насам друга информация за убийството от МВР няма, освен лаконичното "работим". Или както каза вече бившият МВР министър Валентин Радев: "Не е важно губим ли, важното е да се стараем".

Случаят "д-р Иван Димитров"

Уважаваният лекар и ръководител на рентгеновото отделение в УМБАЛ Пловдив показа как един криминален случай бързо се превръща в социална бомба поради твърде големия проблем с битовата престъпност в България, който си остава далеч от решение или дори някакъв по-сериозен контрол.

Димитров застреля при опит за обир известния в Пловдив рецидивист на тема "кражби" Георги Джевизов, известен с прякора си Жоро Плъха, с 9 присъди за кражби. Само че ясно обяснение какви са подробностите и обстоятелствата по случая не беше дадено два дни, защото за него стана ясно в края на работната седмица и това провокира яростни протести, тъй като масово битуваше мнението, че лекарят е действал в условия на самозащита.

Чак след като нещата ескалираха в сериозно социално недоволство, прокуратурата почна да обяснява. И се оказа, че според нея и събраните доказателства, лекарят е решил да се саморазправи с Плъха, тъй като въпросният рецидивист не спирал да краде. Димитров буквално му е заложил капан, вземайки нещата в свои ръце, явно вбесен от липсата на правосъдие – поредното парче доказателство в картината на липсващата в България справедливост.

Бягството от Софийския затвор

И ако нещата с д-р Димитров изглеждат като брутален протест срещу системата, то бягството от Софийския затвор на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев се превърна в показно на безпомощността на държавата.

Двамата рецидивисти, с присъди за убийство, успяха да минат като на парад и то въоръжени с пистолет през един от най-престижните ни затвори, при това след като уж МВР имало информация за готвено такова бягство месеци по-рано по лично признание на тогавашния вътрешен министър Валентин Радев от парламентарната трибуна! ВИДЕО от случилото се пък резюмира всичко – гонещите двамата рецидивисти са затворник на по-лек режим и чистачката, която дори за малко да вземе награда – дотам стигна абсурдът!

Пелов пък даже написа писмо на президента Румен Радев защо е избягал, а в крайна сметка няколко месеца по-късно той беше застрелян в Ботевград – там, където основно е известен с престъпната си дейност, а МВР констатира, че той прекарал там поне месец, но си пуснал брада, та затова родната полиция не разбрала, че е той.

И, разбира се, Пелов беше застрелян не от полицаи, а от криминално проявен – Марио Панчев, при това в условия на самоотбрана, което Валентин Радевопредели като "малшанс". Самият Панчев също почина по-късно, тъй като Пелов беше успял да го рани. А къде е Радослав Колев и до ден-днешен не е известно.

Убийството на Виктория Маринова

Телевизионната водеща беше изнасилена и убита в началото на ноември тази година – на пръв поглед криминално престъпление, което обаче бързо показа колко много недоверие е наслоено към държавата, МВР и прокуратурата относно способностите им да се справят с престъпността и главно с корупцията.

Защо с корупцията – защото моментално след като стана ясно коя е убитата, беше припомнено, че малко преди това в предаването "Детектор" на TVN, което тя водеше, беше дадена трибуна на екипа на сайта "Биволъ" да разкаже подробности за аферата "Джи Пи Гейт". Подозрението, че Маринова е убита заради работата си страшно бързо стигна до Европейската комисия, а и масовите бдения в памет на младата жена притиснаха много силно управляващите и лично главният прокурор Сотир Цацаров трябваше многократно да дава обяснения пред медиите, като от самото начало той не сложи версията "поръчково убийство" сред водещите.

В крайна сметка за убийството на Виктория беше арестуван млад мъж на име Северин Красимиров, живеещ в една от ромските махали в Русе. Той беше задържан чак в Германия. След ареста премиерът Бойко Борисов лично обвини медиите, че са очернили България с подозренията за поръчково убийство.

Подозренията обаче, че Красимиров може да не е истинският убиец, си останаха – заради ВИДЕО от камера на бягащ мъж малко преди тялото на Виктория да бъде открито, което постави под съмнение дали убиецът, ако той е на записа, е имал време да изнасили и убие за толкова кратко време младата жена.

Дори в ромската махала в Русе се усъмниха само Северин да е виновен, но властта – в случая Сотир Цацаров, си остана на мнението за брутално непланирано предварително убийство и как имало сценарий, че в България се убиват журналисти - хипотеза, която ужасява властта у нас, защото привлича вниманието на Европа към всеизвестни истини като тази на поголовната корупция, която е начин на живот.

Друг страшен за властта щрих в цялата история е, че заради въведената от ГЕРБсъкратена съдебна процедура при такива престъпления виновните не лежат доживот. Но Красимиров беше върнат от Германия и поне засега се призна за виновен - делото тепърва предстои.

Познати "бизнесмени" в (не)познати води

Извън убийствата, на дневен ред през тази година излязоха и няколко знакови случая по линия на пране на пари. Става въпрос за обвиненията срещу семейство Баневи, семейство Арабаджиеви, Миню Стайков и Димитър Желязков-Очите.

Всички те са отдавна публични "герои" и затова правосъдният мерник, който се залепи върху тях, предизвика логичните въпроси – чак сега ли и защо сега?Дотук от всички изброени Баневи са номер едно по размер на обвиненията – препрали са над 1 млрд. лева според Спецпрокуратурата. Друг е въпросът колко доказуемо е това в съда, като според юристи само обвинението за незаконно притежание на боеприпаси изглежда реалистично, поне по публичната информация дотук.

По-важният въпрос е как на държавното обвинение му трябваха 10 години да докара Баневи до съда? И публично тиражираният от години е отговор е, че Баневи са плащали на когото и където трябва, за да остане Темида сляпа.Специално за Арабаджиеви, които още не са върнати обратно в България, макар че адвокатът им обясняваше как "до дни се връщат", има и друг въпрос – защо операцията стартира, докато те са в чужбина, а не беше задействана машината, когато са още на българска територия?

И щом са толкова "черни", как така хотел "Маринела" пое гостите на кажи-речи цялото европредседателство? Бившият МВР министър Валентин Радев даде трогателен отговор на последния въпрос – нямало други хотели, а "Маринела" отговаря на изискванията. А председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев също чистосърдечно призна, че има да изтече доста вода, преди да се разкрие всичко около Арабаджиеви и Стайков.

Апропо Стайков, който е собственик на "Винпром Карнобат", беше подхванат за контрабанда и точене на еврофондове, а адвокатът на изгорелия покрай него Иван Димитров (сина на кмета на Карнобат Георги Димитров) Евгений Мосинов изгради защитна теза как вярно имало машини за цигари в имот на Димитров, но това не значело, че ще се ползват. 

Мосинов, който е отдавна известен покрай бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, обаче почина преди да има шанса да си гради тезите в съда.Колкото до Димитър Желязков, в началото на август гръмна новината за спецоперация срещу общо 19 души, считани за основната на престъпна група за рекет, изнудване и палежи, водена от несебърския наркобос.

Сред тях беше и Бенчо Бенчев – ноторна фигура в Общинския съвет в Бургас и опора на БСП там до този момент. БСП бързо се отрече от Бенчев и обясни по типичен за политическите ни партии нахален начин, че не разбрала какво прави Бенчев с Очите. По-важното дори от това обаче е какво е правил години наред бившият шеф на Криминалната полиция в Бургас Иван Владимиров с Очите - съдружие в охранителна фирма, печелила достатъчно и от обществени поръчки.

В крайна сметка Желязков беше задържан в Истанбул и още си е там, макар че се чака екстрадиция всеки момент. А Бенчев се завърна в Общинския съвет в Бургас като "независим" общински съветник. Това, както и как цялото семейство на Владимиров е на ключови места в системата на МВР (синът му е зам.-директор на Бургаския затвор, дъщеря му е юрисконсулт на МВР в Бургас), ясно дават отговор какво става в държавата, защо нещо става чак сега и защо нищо не става по принцип.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари