Премиерът декларира влог от 700 000 долара и "Лексус"

0
Бойко Рашков е декларирал, че притежава 19 имота, сред които три апартамента и части от къща в София, жилище в Несебър и още две къщи в с. Антон
Бойко Рашков е декларирал, че притежава 19 имота, сред които три апартамента и части от къща в София, жилище в Несебър и още две къщи в с. Антон Снимка: БГНЕС

Бойко Рашков е декларирал, че притежава 19 имота, сред които три апартамента и части от къща в София, жилище в Несебър и още две къщи в с. Антон

Антикорупцианната комисия КПКОНПИ публикува днес декларациите за имущество и интереси, подадени от хората на висши държавни длъжности за периода от 18 август до края на 2021 г.

Към датата на встъпването си в длъжност като премиер Кирил Петков е декларирал, влог от 700 000 долара в чужбина и от 20 000 лв. в България, пише вестник СЕГА.

Съпругата му има 100% от фирмата "Сладкарницата на Линда". Петков декларира още, че ползва срещу 0 лв. апартамент от 83 кв.м. в центъра на София от 2020 г. Той и съпругата му имат един "Лексус" и един "Мини купър". Делът на всеки в първата кола е по 60 000 лв., а във втората - по 13 500 лв. Първият автомобил е придобит през 2021 г., а вторият - през 2012 г. Това е същото имущество, което Петков е вписал пред КПКОНПИ и при встъпването си като служебен министър на икономиката на 12 май м.г.

Вътрешният министър Бойко Рашков е декларирал, че притежава 19 имота, сред които три апартамента и части от къща в София, жилище в Несебър и още две къщи в с. Антон. Те са придобити по силата на брачен договор през 2019 г. Отделно е обявил право на ползване върху три имота в столицата. Също така притежава половината от две ниви в с. Скребатно. Рашков е собственик и на два автомобила - Нисан "Патрол" и BMW. Вътрешният министър държи в банката 158 138 лв. и още 10 000 лв. с кредитна карта. Впечатляващи са вложенията му в инвестиционни фондове, където е заделил 645 000 лв.

Зам.-вътрешният министър Милко Бернер не е толкова заможен. Той не е декларирал недвижимо имущество и банкови влогове. На влог притежава 53 692 лв., като в същото време изплаща ипотечен кредит в размер на 547 597 лв. Другият зам.-министър в МВР Михаил Златанов единствено е декларирал 120 000 лв. налични парични средства.

Здравният министър проф. Асена Сербезова декларира 10 имота на свое име в София, Варна и село Курново, община Роман. Проф. Сербезова, която преди МЗ оглавяваше Българския фармацевтичен съюз, има 30 000 лв. налични, дребни влогове и кредити за 236 324 лв. На 4 януари тя е прехвърлила дяловете си в "Сто солушънс" ЕООД.

НАРУШИТЕЛИ

182-ма души не са подали в срок декларация. Като 122 от тях все пак са пуснали документа си със закъснение, а останалите 60 изобщо не са подали. Почти 1/3 от тях са представители на местната власт, уточнява антикорупционната комисия. Глобата за неподаване на декларация в срок е от 1000 до 3000 лв. В случаите на неподаване на декларация, когато се установи, че няма обективна причина за това, комисията започна проверка за установяване на незаконно придобито имущество.

За 2021 г. декларация пред КПКОНПИ са подали 12 430 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    daskal
    Любопитно. Ми те тези хора са най-обикновени милионери. Ашколсун! Явно не им е достатъчно и искат да оправят нашето положение.
  • 2
    1
    Богат – беден
    Чакай ти от тоя да проумее и повярва, че работещите хора едва свързват двата края, а пенсионерите са на ръба на физическото оцеляване!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари