Премиера на книгата „Книжовността на българското Възраждане“ на проф. Ани Гергова

0

Дата: 31 май 2018 г.

Място: Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Читалня

Начало: 17:00 ч.

Събитие: Русенска премиера на книгата „Книжовността на българското Възраждане“ на проф. Ани Гергова

На 31 май 2018 г. от 17:00 ч. в Читалнята на Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ една русенка ще се завърне отново, за да направи премиера в дунавския град на книгата си „Книжовността на българското Възраждане“. Пред русенската публика няколко думи за творчеството на авторката проф. дфн Ани Гергова ще каже г-жа Ренета Рошкева от Регионален исторически музей – Русе.

Книжовността на българското Възраждане“ се състои от десетки очерци и кратки сведения за възрожденски книжовници, обединени по направления на дейност. Наред с биографичните данни прозвучават и гласовете на съвременници, цитират се откъси от техни творби или публикации. В разказа за тях има белези от нашата народопсихология, които имат проекция и в по-новите времена. За ориентация по отношение на разностранните им проявления от полза е приложеният към труда именен показалец.

Структурата на цялостното изложение следва хронологията, в която се разгръща възрожденската книжнина. Съдържанието позволява книгата да се чете не само последователно-изчерпателно, а и изборно – по определена в заглавията тема или за точно определена личност.

Професор дфн Ани Гергова е изтъкнат културолог, библиограф и преподавател. Тя е родена на 10 септември 1937 г. в гр. Русе, където завършва средното си образование. Висше образование придобива в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология“ и специализация „Библиотекознание и библиография“ (1956-1961). Завръща се в родния град, където преподава литература (1961-1964). Защитава дисертация в СУ „Св. Климент Охридски“ и придобива научната степен „доктор на филологическите науки“ (1989). Избрана е за „професор“ в самостоятелна специалност „Библиотечно-информационни науки“ към философския факултет на Софийския университет и поема нейното ръководство до 1999 г.

Ани Гергова има над 240 публикации на статии, студии и изследователски проекти в България и в Русия, Франция, Полша, Италия и Германия. Автор е на трудовете: „Книголюбието на възрожденците“ (1985), „Книгознанието в България“ (1987), „Книжнината и българите: XIX - началото на XX век“ (1991), „Книгознание“ (лекции) (1995), „Книжовно-документално наследство“ (2006); съставител на сборника „Четене и читатели: методологически и методически проблеми на изследванията“ (1990); съставител и автор на „Българска книга: енциклопедия“ (2004).

Трудът „Книжовността на Българското възраждане“ обобщава дълголетния изследователски и преподавателски авторски опит в областта на историята на книгата, книгоиздаването, библиотечното дело, книготърговията и четенето, разисквани в контекста на водещи школи в европейската наука за книгата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари