Прегръдките с любимия ни човек намалят риска от инфаркт

1
Прегръдките между добри приятели също са полезни, но не толкова, колкото при влюбените
Прегръдките между добри приятели също са полезни, но не толкова, колкото при влюбените

Човешкото докосване има благотворен ефект както върху физическото, така и върху психическото здраве

Прегръдките на любим човек, подобно на смеха, имат лечебно действие и влияят благотворно на човешкия организъм. Изследвания на учени от САЩ са показали, че прегръдките повишават нивото на окситоцин в организма, пише Е - Здраве и култура. Липсата на този хормон води до факта, че хората по-трудно се привързват към партньорите, а за жените е още по-трудно да постигнат оргазъм. Окситоцинът намалява нивото на кортизола (хормона на стреса) в тялото, като по този начин намалява риска от сърдечни и други заболявания.

Изследователите са тествали експеримента с влюбена двойка. Младежите били помолени да се прегърнат за 20 секунди, след което нивото на окситоцин в телата им се повишило драстично. Този хормон се е увеличил и при прегръдките на добри приятели, но количеството на окситоцин не е било толкова високо, колкото при влюбените, пише Diario da Republica.

Австралийският психолог Антъни Грант е убеден, че човешкото докосване има благотворен ефект както върху физическото, така и върху психическото здраве. Прегръдката понижава кръвното налягане и забавя пулса, укрепва имунната система и дори облекчава болката. Когато гушкането понижава нивата на кортизола, това помага в борбата със стреса, безпокойството и самотата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари