Преговарят с циментови заводи да горят боклука на Русе

3
Сепариращата инсталация на „Топлофикация Русе“ не оправдала очакванията
Сепариращата инсталация на „Топлофикация Русе“ не оправдала очакванията

Сепариращата инсталация на „Топлофикация Русе“ не оправдала очакванията

Община Русе обсъжда различни варианти за освобождаване от боклука, след като сепариращата инсталация, доставена и пусната в действие по договор между администрацията и „Топлофикация Русе“ не оправдава очакванията. Това стана ясно на заседанието на комисията по екология в Общинския съвет.

Вече са водени разговори за изгарянето на боклука в някой от циментовите заводи. По предварителни сметки това ще струва на общинския бюджет над 4 млн. лева, но алтернативата е да се плащат близо 6 млн. лева за неизпълнените екоизисквания, пише Утро.

Договорът за третиране на битовите отпадъци между Община Русе и „Топлофикация“ ще бъде прекратен по взаимно съгласие на предстоящата общинска сесия на 19 ноември по предложение на кмета Пенчо Милков. Така ще бъде потвърдено решението на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което участват още общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан, взето още през август.

След многократна кореспонденция и изискване за по-добра организация на дейността и увеличаване на приема на битови отпадъци в инсталацията, е сменен ръководният екип на звеното, изпълняващо дейностите за сепариране, както и е преминато към двусменен режим на работа. Това е позволило до 26 октомври да бъдат преработени 23 417,70 тона отпадъци на Русе при само 13 461 тона за цялата минала година. И завишаването на ефективността обаче не допринася в достатъчна степен за изпълнение на целите по Закона за управление на отпадъците.

Първоначалната инвестиция на „Топлофикация“ и ангажиментът за сепариране на отпадъците са направени с очакванията в ТЕЦ Русе да започне горене на модифицирани битови отпадъци RDF - нещо, от което дружеството се отказа.

Пенчо Милков: Чакахме 5 години изграждане на сепаратор, сепаратор има, договор има, сепариране няма

Припомняме, че на 17 октомври 2013 г. беше прието решение на Общински съвет –  Русе, с което се учредява безвъзмездно, безсрочно право на строеж върху поземлен имот с площ от 28 000 кв.м., собственост на Община Русе, находящ се в местността „Под ормана”, То е в полза на „Топлофикация Русе”, за изграждане на Инсталация за сепариране на битови отпадъци, с разгъната застроена площ от 8 977 кв. м. След реализиране на правото на строеж, изградените постройки и съоръжения остават в собственост на „Топлофикация Русе”. Община Русе предоставя за безвъзмездно ползване на „Топлофикация Русе” и технически инвестиционен проект на Инсталацията за сепариране. Всичко на обща стойност 200 000 лв.

На 25 февруари 2016 г. е прието решение на Общински съвет – Русе.  Това решение преповтаря решението от 2013 г. за учредяване на безвъзмездно, безсрочно право на строеж в полза на „Топлофикация Русе” Разликата е в това, че площа от 28 000 кв. м. е намалена на 17 812 кв. м., а разгъната застроена площ е намалена от 8 977 кв. м. на 5 604 кв. м., защото „Топлофикация Русе” отказва да построи и компостираща инсталация в същия имот.

На 3 май 2016 г. е сключен Договор за учредяване правото на строеж. 

Съгласно този договор „Топлофикация Русе” трябва да реализира учреденото право на строеж до 3 май 2017 г., като този срок е прекратителен. Инсталацията за сепариране трябва да бъде въведена в експлоатация до 31 юли 2017 г.

На 20 април 2017 г. е прието РЕШЕНИЕ № 510 на Общински съвет - Русе.

Съгласно това решение срокът на договора се удължава с шест месеца поради настъпили форсмажорни обстоятелства  –  до 31 януари 2018 г.

На 10 февруари 2020 г. кметът Пенчо Милков заяви: „Чакахме 5 години изграждане на сепаратор, сепаратор има, договор има, сепариране няма. Отчисления има, това са чугунените обувки.“

На 26 февруари 2020 г., на зададен от мен публично въпрос, изпълнителният директор на „Топлофикация Русе” Севдалин Желев заяви:  “Инсталацията работи, но не отделя РДФ, сепарират се стъкла, железа, хартия, пластмасови бутилки, но РДФ не се отделя.“

Община Русе ще си потърси ли неустойките и пропуснатите ползи от „Топлофикация Русе”?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари