Предвиждат увеличение на пенсиите от 1 юли

2
Предвижда се също средната пенсия да достигне 788,10 лева
Предвижда се също средната пенсия да достигне 788,10 лева Снимка: Dunavmost / Архив

Предвижда се също средната пенсия да достигне 788,10 лева

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда 523,04 лева минимална пенсия за стаж и възраст от 1 юли. В момента тя е 467 лева - това ще бъде увеличение с над 12%.

Максималната пенсия остава 3400 лева. А минималната социална пенсия ще бъде 276,64 лева, предаде БНТ.

Увеличението на пенсиите от 1 юли е по силата на така нареченото "Швейцарско правило". Разходите за пенсии ще се увеличат с 23,6% спрямо миналата година и ще надхвърлят 19 милиарда лева. Предвижда се средната пенсия да достигне 788,10 лева.

Минималният осигурителен доход от 1 юни ще се увеличи от 710 на 780 лева. Минималното обезщетение за безработица остава 18, а максималното 85,71 лева на ден. Минималното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години остава 710 лева.

Увеличение на социалните осигуровки не се предвижда. Очаква се утре Надзорния съвет на НОИ да разгледа проектобюджета на ДОО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Значи
    Един работник в жп-то взима 750 лв чисто да копае камъни цял ден, блазе им на пенсионерите
  • 1
    1
    Блажени са вярващите ...
    През мес. Октомври 2022 г. прогнозираха средната пенсия за 2023 г., че ще достигне малко над 792 лева. А сега от 1-ви юли 2023 г. пишат, че "Предвижда се средната пенсия да достигне 788,10 лева.". Това прави разлика с 3,90 лева по-малко от обещаното миналата година. Пък до даването има още месеци - не се знае нищо ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари