Предстои ремонт на Сарайския мост

4
Предвидено е затвореният пътен възел под него-да бъде пуснат за движение
Предвидено е затвореният пътен възел под него-да бъде пуснат за движение Видео: БНТ

Състоянието на един от най-натоварените мостове в Русе, който се намира на изхода на града в посока София-по-известен като Сарайския, е много тежко.

По него преминава част от засиления трафик, който е насочен към европейския транспортен коридор №9. В плачевно състояние, осеян с дупки, е и булевардът, който свързва моста и международния път, и който е ключова транспортна връзка към Западната промишлена зона.

Георги Атанасов е управител на транспортна фирма, която се намира непосредствено до моста. Казва, че откъдето и да го погледнеш си личи, че е силно амортизиран, предава БНТ.

Георги Атанасов: Той отдолу е подпрян, то си личи. Усещането нали знаете как е по български - не се ли случи нещастие, няма да почнем да го правим.

Венцислав Пенков работи в същата фирма и също смята, че съоръжението е в окаяно състояние.

Венцислав Пенков: Платното за асфалт плаче. - От колко години са тези подпори отдолу металните? - Сигурно са отдавна като гледам какви са ръждясали.

Според заместник-кмета по устройство на територията на община Русе Магдалена Илиева, заради откритите неизправности, по моста от години е въведено ограничение за движението на тежки товарни автомобили.

Магдалена Илиева, зам.- кмет по устройство на територията-Община Русе: Там са констатирани още 2003-2004 г. проблеми с устоите, има оголена армировка на конструкцията на пътните платна, подвижните лагери са компрометирани. Вследствие на пропадане на една от носещите греди, се е стигнало до това да се намерят средства да бъдат укрепени в двата края и трите носещи греди, което е наложило затваряне на част от пътния възел, който е под Сарайския мост.

Проект по програма "Трансгранично сътрудничество България –Румъния" вече е в ход и е избрана фирма-изпълнител на дейностите по реконструкцията на булеварда.

Предвидено е още да се направи основен ремонт на носещата конструкция на моста, а затвореният пътен възел под него-да бъде пуснат за движение. За целта са отпуснати са 7 млн. и 448 хиляди лева.

Магдалена Илиева, зам.- кмет по устройство на територията-Община Русе: Същинските ремонтни работи предвиждаме да започнат април месец, след подобряване на атмосферните условия след зимата. Като преди това, през зимата месеците ще ги използваме за изработване на проектите, за тяхното одобряване и по този начин да имаме проектна готовност за започване на работа напролет.

От Община Русе уточняват, че стриктно ще следят графика на ремонта да се спазва и ще направят всичко възможно дори да го съкратят.

От администрацията са наясно, че затварянето на подобно съоръжение, ще причинява неудобство за гражданите и за автомобилния трафик, и затова призовават хората да проявят разбиране и търпение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари