Предстои невиждан скандал!

0
Спират програмата за развитие на селските райони
Спират програмата за развитие на селските райони

Спират програмата за развитие на селските райони, заради злоупотреби на земеделското министерство.

Поради некомпетентните и умишлени действия на Директора на Дирекция Развитие на селските райони в МЗХ Антон Аспарухов, предстои невиждан скандал и спиране на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 от Европейската Комисия, поради не правилно прилагане на Нормативна уредба, липса на прозрачност и съмнения за създаване на “изкуствени условия” от Управляващия орган на програмата с цел създаване на предимство на едни общини пред други, пише Афера.бг.

Ето и хронологията на събитията:

По данни на ДФЗ на 03.10.2016 г. приключва приема на заявления за подпомагане по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Общият брой на приетите заявления е 925, а финансовата помощ, за която се кандидатства, е в размер на 2 112 775 519 лв. Това е така наречената „Общинска мярка”, по която общините кандидатстват за реконструкция на пътища, улици и водопроводи.

ДФЗ започва да оценява постъпилите заявления за подпомагане, съгласно критериите за подбор, посочени в приложение № 11 от Наредба № 12 от 25.07.2016 г. и неочаквано един месец след приема, Антон Аспарухов инициира не публични и не предварително оповестени указания към ДФЗ с писмо №91-2588 от 11.11.2016 г., с което определя нови критерии за подбор на общините.

Писмото е подписано и от тогавашния зам. Министър Васил Грудев и не е публикувано никъде, нито на интернет страницата на МЗХ, нито на интернет страницата на ДФЗ, нито публично е оповестявано по друг начин, камо ли преди приема.

Заповед на министър Десислава Танева можете да прочетете ТУК.

Писмото можете да прочетете ТУК.

Едва през м.Декември тайните указания по погрешка се появяват на интернет страницата на ДФЗ.

С писмото, Антон Аспарухов дава указания, как да се оценяват постъпилите проекти, въпреки  че това е определено по Наредба. Резултата е ясен, намаляват се точките на всички общини и се дават точки само на „правилните“ общини, които явно предварително са уведомени от Директора на селската Дирекция.

С новоизработените указания от Антон Апарухов са променени критериите за подбор, което по същество си е недопустимо изменение на нормативен акт в разрез с всички нормотворчески правила и принципи, коментират юристи.

В следствие на действията на Антон Аспарухов, в МЗХ, ДФЗ и Европейската комисия, постъпват стотици жалби от ощетени общини, неудомяващи и изпаднали в ужас, как по Наредба са определени едни критерии, а след това са оценявани по коренно различни критерии.

Такъв прецедент и такава наглост, досега не е имало в нито една Оперативна програма, Предприсъединителна или Програма за развитие на селските райони в България и в Европа.

Заради безумните действия на Антон Аспарухов, сега държавата е заплашена отспиране на ПРСР 2014-2020 и започване на наказателна процедура срещу България от Брюксел, за злоупотреби при изразходването на Европейски средства.

Както вече стана ясно, по безумен начин така нареченото служебно правителство, вместо да изрине целия боклук от МХЗ и ДФЗ, позорно «надгради» мафията. А прокуратурата продължава да е в умишлена кома както за ДФЗ, така и за тази афера.

Публикуваме Наредбата, в която с жълто са оцветени текстовете, които показват къде допълнителните указания НЕ ОТГОВОРЯТ НА ДЕЙСТВАЩАТА НОРМАТИВНА УРЕДБА! 

Наредбата вижте тук.

Източник: Афера
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари