Представители на ЮНЕСКО ще наблюдават мъжкото хоро в Калофер

1
За първи път полиция ще пази по време на изпълнението на ритуала
За първи път полиция ще пази по време на изпълнението на ритуала

За първи път полиция ще пази по време на изпълнението на ритуала.

Полиция ще пази мъжкото хоро, което се играе на Йордановден във водите на Тунджа в Калофер. Строгите мерки се въвеждат за първи път, откакто се изпълнява ритуалът.

А представители на ЮНЕСКО ще наблюдават уникалния обичай, след което ще дадат становище дали може да се включи в списъка с нематериалното културно наследство, предава NOVA.

Ритуалът се прави само в Калофер повече от два века. За първи път тази година уникалното мъжко хоро ще бъде изпълнено само от местните жители. Кметът е наел охранители, които ще пуснат гостите в реката, едва след като изпълнят обичая.

„Тези чужди хора, които не са калоферци, облечени пак в носии да влязат, но селд като премине ритуалът на калоферци. Той трябва да се запази в този стил, в който сме го наследили”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Традицията, която ревностно се пази в града на Ботев, се предава от поколение на поколение. 32-годишният Мирослав, който е военнослужещ не е пропуснал нито един Йордановден, в който да не е в ледените води на Тунджа. Той е трето поколение в рода, което спазва обичая. 

„От дете участвам. За първи път бях на 7-години, когато влязох в реката. Бях малък и по-големите ме носеха на раменете. това е усещането, българското в нас. Чувството за народност”, обясни Мирослав Докторов.

В ледените води на река Тунджа заедно с мъжете утре ще влязат и най-малките калоферци. 10 момчета на възраст до 12 години. Един от тях е и 10-годишният Мартин.

Който и от мъжете да хване кръста го дава на най-малкия на хорото.

В ранния следобед,част от мъжете, които утре ще се хванат на леденото хоро изградиха специален бент, в който ще изпълнят древния обичай.

„Моята голяма мечта е да превърнем това мъжко хоро в емблемата на България, а защо не и на света”, каза кметът на града по повод възможността мъжкото хоро да влезе в списъка на културните ценности на ЮНЕСКО.

Смята се, че нощта срещу Богоявление, която е известна като Водици, притежава силен магичен заряд и ако си пожелаем нещо, то непременно ще се сбъдне. 

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари