Представиха създаването на безплатен онлайн магазин в Русе

0
Целта на форума, реализиран със съдействието на Областна администрация, е подпомагане на родните фирми да разгърнат потенциала си
Целта на форума, реализиран със съдействието на Областна администрация, е подпомагане на родните фирми да разгърнат потенциала си

Целта на форума, реализиран със съдействието на Областна администрация, е подпомагане на родните фирми да разгърнат потенциала си

Най-новите застрахователни решения, банкови продукти и инициативи за българския бизнес бяха представени днес по време на конференция на Българска агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/ ЕАД, Българска банка за развитие /ББР/ ЕАД и Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП (ИАНМСП). Целта на форума, който се реализира и със съдействието на Областната администрация, е подпомагане на родните фирми, които срещат затруднение в намирането на решение за защита, управление или разгръщане на потенциала на своя бизнес. Според областния управител Анатоли Станев подобни инициативи показват изключително важната роля на държавата за развитието на бизнеса. „Възможностите, които се предоставят посредством застраховки, нисколихвени кредити и всякакъв тип финансови иновации от страна на държавните институции, са от изключителна помощ за насърчаването на търговската дейност и експортния потенциал на българските компании“, коментира Станев. „Аз и екипът ми ще продължим да подкрепяме реализирането на подобни форуми, защото вярваме, че бизнесът има нужда от целенасочена подкрепа“, допълни областният управител.

Сериозен интерес предизвика дигиталната платформа “Business Booster”, разполагаща с три специализирани модула. Първият от тях предоставя необходимата информация за всеки предприемач как да стартира собствен бизнес. Вторият модул дава възможност за напълно безплатно създаване на електронен магазин, като единственото изискване е регистрация с е-mail, име и телефон. Третият модул, който е пуснат в действие буквално преди два месеца, е насочен към онлайн кандидатстване за кредити. И трите опции са напълно безплатни, като такса се дължи единствено при разглеждане на документите при евентуално кандидатстване за кредит. Данните бяха изложени от Албена Борисова от ББР. Тя представи и редица други продукти, насочени пряко към развитието на малкия и средния бизнес в страната. Сред тях са възможности за кредитиране на социални предприятия в размер до 100 000 лева с фокус върху интеграцията на хора в неравностойно положение, както и проекти, насочени към образованието и културата. Отпускат се и кредити за изграждане на централи до 1 MW/р, както и такива за енергийна ефективност на малки и средни предприятия. При последните са предвидени възможности до 100% финансиране на кредитните разходи без ДДС, гратисен период до 10 месеца, както и осигуряване на сума до 500 000 лева за срок от 5 години. Дава се и възможност за технологична модернизация на стойност до 2 милиона лева и още много други опции. Предвидена е и помощ на хотелиерите и ресторантьорите, като там размерът на кредита е до 20% от проходите за 2021-а, но не по-малко от 100 000 лева. Сред плюсовете на мярката е, че се изисква и намалено обезпечение.

В детайли председателят на Управителния съвет Гълъбин Гълъбов и неговият заместник Веселин Рашин представиха продуктите на БАЕЗ. Всяка година дружеството застрахова около 3% от външнотърговския оборот на фирмите в страната, който възлиза на около 3 милиарда лева. В обхвата на застраховките им влизат търговски рискове в страната и в чужбина, търговски и политически рискове за държави извън ЕС и ОИСР, финансови рискове по кредити и финансирания, инвестиции и гаранции с проявление на територията на страната.

Участниците в срещата имаха възможността да се запознаят с напълно иновативни застрахователни решения, като застраховка на търговски сделки на микро и малки предприятия, както и застраховка, предназначена за защита на кредитни сделки на малки и средни предприятия за оборотни средства. Отделено акцент бе поставен и на осигуряването на застрахователно покритие под формата на Гаранция на български фирми пред чуждестранни бенефициенти за участие в търг, изпълнение на договор, поддръжка или авансово плащане, като алтернатива на банковите гаранции. Инструментът е по-удобен за фирмите, защото обикновено за получаване на такава гаранция се изисква блокиране на средства от оборотния капитал на фирмата, докато в случая се плаща само застрахователна премия, като освен финансовото състояние на фирмата се обследва нейния опит в изпълнение на проекти, както и тези, които се обследват дали са в срок и бюджет. От БАЕЗ работят и за стимулиране на износа на стоки и услуги на български фирми на европейския пазар чрез гарантиране изпълнение на договори. Този тип гаранции ще могат да се ползват както пред публични, така и пред частни бенефициенти.

Подобни събития вече се проведоха в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари