Представиха новия проект за магистралата Русе - Велико Търново

2
Жалбоподателите заявиха, че новото трасе ги устройва
Жалбоподателите заявиха, че новото трасе ги устройва Видео: TVN

Новия проект за магистралата Русе – Велико Търново беше представен в старата столица.

Трасето преминава близо до сега действащия главен път и е с близо 30 километра по-късо от одобрявания до момента вариант от държавата. Жалбоподателите, които стопираха стартирането на одобрения от регионалното министерство проект са категорични, че предложеният проект ги устройва, информира TVN.

Новото в предложението на проектантската фирма е, че магистралата ще започва от Русе и ще се влива в пътния възел до Харманли. Така пътуващите по международното направление ще имат адекватна връзка. В същото време трасето от крайдунавския град до Велико Търново ще бъде съкратено с 25 километра.

Магистралата преминава през значително по-активни икономически зони на този регион, най-вече на района Велико Търново – Горна Оряховица – Лясковец“, каза управителят на проектантската фирма инж. Румен Марков.

При този вариант магистралата ще премине буквално на километър от старата столица и на пет километра от Горна Оряховица. В същото време трасето се отдалечава от село Хотница, чиито жители обжалваха одобрявания от държавата проект. Ако „Темида“ отсъди в тяхна полза ще бъде пусната нова поръчка, след което Пътната агенция ще вземе решение дали да допусне за обсъждане настоящото предложение на проектантите.

Освен това новото трасе ще спести на държавата доста средства за отчуждаване на земи.

При вариантите, които се предлагаха 11 000 декара се отчуждават, а при нашия вариант е около 7000 декара. И то до Въглевци“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари