Предприемачи организират експедиция до Луната

0
Възможно е да се доставят редки метали и хелий 3 от Луната
Възможно е да се доставят редки метали и хелий 3 от Луната

До 6 месеца, американската компания "Муун експрес" може да организира експедиция до Луната и да спусне модул на повърхността й.

Това заяви един от основателите на компанията - предприемачът Навин Джейн - цитиран от ТАСС. "Муун експрес" е единствената компания, която е получила официално разрешение от американските власти да спусне модул на лунната повърхност. Предприемачът е уверен, че в бъдеще може да се появи възможност от Луната да бъдат доставени редки метали и хелий 3. Някои учени са на мнение, че хелий 3 може да се използва за добив на енергия.

В съответствие с международно споразумение от 1967 г. властите в САЩ носят отговорност за мисиите на американски недържавни предприятия отвъд пределите на орбитата на Земята.

Междувременно, през март догодина се очаква също така индийски космически апарат да достави на Луната вседеход, съобщи списание "Лайф", като се позова на изявление на индийската организация за космически изследвания. Мисията "Чандраян-2" ще включва лунен орбитален апарат, спускаем модул и вседеход и ще изследва сеизмичната активност на Луната. Един от най-важните аспекти на мисията обаче ще бъде изследването на лунния прах, смятан за сериозен проблем при бъдещото колонизиране на Луната.

Слънчевото лъчение довело до образуване на слой заредени йони близо до лунната повърхност в която летят прахови частици под въздействието на електростатичната левитация. Частиците проникват във всички цепнатини и могат да повредят механизмиите и скафандрите на бъдещите колонизатори. Смята се, че мисията "Чандраян-2" ще струва 93 милиона долара.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари