Предлагат шофьорите да плащат такса "Градушка"

2
Румен Порожанов предлага такса „Градушка“ да плащат не само фермерите, но и шофьорите
Румен Порожанов предлага такса „Градушка“ да плащат не само фермерите, но и шофьорите Снимка: Веселин Боришев / Клуб Z

Земеделският министър Румен Порожанов предлага такса „Градушка“ да плащат не само фермерите, но и шофьорите.

Сред идеите е да се създаде ново предприятие за борба с градушките.

Новото държавно дружество ще пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата, и градовете, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети, каза Порожанов по Нова ТВ.

Целта да се предотварятяват градушки и в градовете е да се пазят автомобилите и домовете на хората. Това може да стане като част от парите, които плащаме за „Автокаско“ и се влагат към нов фонд, който да поема щети от градушки. Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната.

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предлага Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от „Авокаско” да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки.

Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите, според които няма логика те да плащат на земеделците от Автокаското и поискаха да се въведе задължителна застраховка „Нива” за фермерите. Ресорният министър обаче категорично се противопостави на тази идея, а фермерите са съгласни да плащат, за да бъдат защитени. Против са онези, които вече са инвестирали хиляди, за да изградят съоръжения против градушките.

Само една четвърт от територията на България в момента е защитена от градушки. Затова всяка година хиляди земеделски производители търпят загуби за милиони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари