Предлагат промени в стажа, който се признава за пенсия

7
ДПС предлага да се признава за трудов стаж времето, през което хората са били били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане
ДПС предлага да се признава за трудов стаж времето, през което хората са били били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане

ДПС предлага да се признава за трудов стаж времето, през което хората са били били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане

Да се допълни понятието „действителен стаж“ предлагат депутати от ДПС с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен в Народното събрание. В момента законовото изискване за придобиване на право на пенсия за хората, които нямат достатъчно стаж, е възраст 66 години и 10 месеца за мъжете и жените, както и 15 години действителен осигурителен стаж.

Вносителите на промените обаче посочват, че „действителен стаж“ означава действително прослуженото време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение или е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, както и времето, през което човек е подлежал на задължително осигуряване за своя сметка и внесъл дължимите осигурителни вноски.

„Безспорно е, че редовната наборна военна служба не създава трудово правоотношение, но тя е била законово задължение за всички, подлежащи на наборна служба. Затова обяснението, че тя не може да се зачита за действителен стаж е лишено от правно основание“, посочват депутатите от ДПС.

Те напомнят, че времето на наборната служа се признава за стаж при пенсиониране при останалите случаи, което е неравнопоставеност за една група от хора.

Предлага се също така да се признава за трудов стаж времето, през което хората, които са били репресирани, са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане, както и времето, през което тези хора не са работили, когато са били интернирани изселвани и заселвани.

Тези промени ще дадат възможност на малък брой осигурени лица с недостигащ около 2 години осигурителен стаж да се пенсионират при условията на недостигащ стаж, предвидени в КСО, аргументират се вносителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Асан
    Ако може и времето прекарано в тоалетната по голяма нужда също да се счита за трудов стаж защото натоварването и трудът са големи докато свършиш работата.
  • 6
    5
    Русенец
    Мустафа Бая крадъ тъй като ги плещиш тез глупости вярваш ли си бръкни си с 10 пръста в аналното отверстие рязана цев долна
  • 16
    4
    Затворниците
    се осигуряват само здравно. За положен труд те имат право на предсрочно освобождаване, така че не може хем стаж /без осигуровки/, хем предсрочно осигуряване. Не може един затворник, който понася наказание за престъпление да има равни права в осигурителната система, без да са внасяни пълните осигуровки. от друга страна не е длъжно обществото да осигурява затворниците на пълен процент, щото тогава желаещите за затвоници пенсионери ще се умножат, то няма да остане читав който да внася осигуровки. Хем ги хранят, хем осигуровки, хем предсрочно освобождаване, абеее, къде го има това, малоумници от ДПС. Кой ще внася в пенсионната система бре, нали ще се мини в сивия сектор на момента
  • 12
    3
    daskal
    Затворниците масово не желаят да се трудят, въпреки че все пак им се плаща и два дни трудов стаж се признават за три дни от наказанието, което излежават.
  • 19
    2
    Ъъъъ
    "задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт" ?! Може ли повече подробности за последното? Как точно се осигуряваш за смърт? Планирана дата ли? Ако не те кефи "съседа" по гроб - ставаш, вземаш си кръста и отиваш да си легнеш на друго място ли? Идиоти ли сте?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари