Предлагат отваряне на границата с Румъния

5
Румънски еврокомисар е изпратил запитване до Европейската комисия, съобщи Андрей Новаков
Румънски еврокомисар е изпратил запитване до Европейската комисия, съобщи Андрей Новаков Снимка: ГЕРБ

Румънски еврокомисар е изпратил запитване до Европейската комисия, съобщи Андрей Новаков

България и Румъния да отворят границите си за свободно преминаване от 1 януари. Такова предложение се обсъжда в двете държави, които в началото на месеца получиха отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. Идеята да се отвори границата идва от румънска страна, съобщи българският евродепутат Андрей Новаков, предаде БНР.

"Получих това интересно предложение, видях, че и Общинският съвет в Добрич също е гласувал такова - от 1 януари да вдигнем граничния контрол между България и Румъния с двустранно споразумение. На практика не нарушаваме нищо, тъй като не премахваме контрола на външни граници. Това да важи само за двата моста - Видин-Калафат и Русе-Гюргево. Прекратяваме граничния контрол на двата гранични пункта и започваме да пътуваме свободно. Мой колега румънец, доколкото знам, е изпратил запитване до Европейската комисия, с което да попита доколко това е възможно. По всичко личи, че е обсъждано и в Румъния. Със сигурност е много неконвенционално решение, но със сигурност не е конвенционално решение 11 години несправедливо да ни държат отвън. Може би е и някаква форма на протест. Бих подкрепил неговото обсъждане, ако не противоречи на договорите за функциониране на Европейския съюз. Ако е въпрос на двустранно споразумение между България и Румъния и е възможно, аз не виждам причина, тъй като при нас Шенген би се отразил на няколко граници- Видин-Калафат, Русе-Гюргево, Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи. Ние граничим с Европейския съюз на север и на юг, така или иначе опашките на "Капитан Андреево" няма да се смалят, нито тези на "Калотина" и ако успеем заедно с Румъния, тъй като сме на една лодка с тях. С Гърция не бихме успели, тъй като биха нарушили шенгенски граници, но ние с Румъния не нарушаваме нищо“.

Общинският съвет в Добрич настоява за отваряне на границата със специална декларация, приета на председателски съвет. Зад нея застават общински съветници и от други региони, както и народни представители, обясни председателят на местния парламент Нивелин Радичков:

"Реакцията ни беше на следващия ден след като взеха решение в Брюксел. Освен до медиите, пратихме и до всички наши депутати от Добричка област, естествено те ни върнаха положително становище и обещаха да запознаят Европейския парламент, нашето Народно събрание. Обадиха се колеги от пограничните райони- от Силистра, от Русе, от Шумен, мисля, че има и от Видин колеги, които подкрепят самата декларация. От Констанца също приветстват тази инициатива за отваряне на границите, макар да е малко в сферата на пожеланията. Аз съм на мнение, че не стига, че в Добрич сме в края на България и в края на Европейския съюз, но нека да разберат, че не сме хора "втора ръка". Доволен съм, че всички наши депутати от Добрич са единни. Евродепутатите от България също говорят в един тон. Вижте и реакцията на Браншовата транспортна организация на Румъния. Те също пледират за такъв тип мерки. Не им се чака по границите. Туризмът също- всички минават за черноморските курорти оттук и ако границата е отворена, това ще благоприятства. Някой трябва да чуе, че в този край на България има хора, които не стоят в разкрачено положение и имат позиция и мнение".

Потърсихме мнението на преминаващите през Дунав мост 2.

"Ще е добре това, сега много се чака. Да бъде както в Европа, ще е супер... Минаваме за първи път с автомобил, не сме имали никакъв проблем, но организацията на движението в посока България-Румъния е по-добра от Румъния-България заради трафика на товарни автомобили. При всички положения сме за отваряне на границата, тъй като пътуваме много често из Европа и е ненормално, след като сме членове на Европейския съюз, да не сме членове и на Шенген. Тази идея е хубава, но проблемът няма да се реши заради митническите документи. Спасението е като на Турция- буферни паркинги и които са с митнически документи, да си ги оправят не тук, на границата, а на буферните паркинги... За първи път пътувам през Румъния за България. Бих искал да влязат в Шенген и България, и Румъния, да има свободно пътуване, но всичко зависи от това дали двете държави са готови. Мисля, че не сме готови като манталитет, щом не ни пускат, значи не сме готови... Добра е тази идея, сега много се бавим- и на отиване, и на връщане... Не заслужаваме Шенген- идете вижте как живеят там хората и как живеем ние..."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    Никой от западна европа, никога никога, няма да рязбере, че на изток живеят хора, камоли не втора ръка. Никой не ни признава за нищо и никой не ни обича. Имаше една голяма и много богата държава, която много ни уважаваше и обичаше, но и тя сложи кръст на нас. Набийте си го в главите най-сетне.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари