На Светли вторник почитаме Богородица

1
На днешния и утрешния ден се отдава почит на Света Богородица
На днешния и утрешния ден се отдава почит на Света Богородица Снимка: БГНЕС / Архив

Православните християни посрещат втория ден от светлата седмица

В този период се благославят светците. На днешния и утрешния ден се отдава почит на Света Богородица. В миналото, през Светлата седмица жените повторно боядисвали яйца, които раздавали.

Според древно поверие, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.

Не се пости. Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Тома е един от дванадесетте апостоли на Исус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари